85 procent overlever tarmkræft i Danmark

Overlevelsen af tarmkræft er steget markant i Danmark. Alligevel opfordres flere til at lade sig screene.

Overlevelsen fra den store kræftsygdom tarmkræft har fået et markant løft over de seneste 20 år.

Det fastslår den hidtil mest omfattende undersøgelse. Den omfatter data fra samtlige 34.000 patienter, som har fået diagnosen tyk- eller endetarmskræft i Danmark i årene 2004-2019.

Forløbet efter diagnosen er fulgt helt frem til 2023.

Kombinationen af tidlig opsporing via et screeningsprogram siden 2014 for danskere i alderen 50 til 75 år og gode behandlingsmuligheder er centrale årsager til, at 85 procent i dag overlever diagnosen uden at få tilbagefald.

Det viser registerstudiet udført af professor Claus Lindbjerg Andersen og læge og ph.d.-studerende Jesper Nors fra Molekylærmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Tarmkræft kan, hvis den opdages, inden den har spredt sig til andre organer, behandles med operation og nogle gange kemoterapi.

Da den største risikofaktor for at dø af tarmkræft er tilbagefald af sygdommen i form af metastaser, tilbydes alle patienter et kontrolprogram efter behandlingen.

Det nye studie viser, at risikoen for tilbagefald er droppet 10 procentpoint for alle sygdomsstadier fra 2004 til 2019.

– Vi kan desuden se, at der er særlig lav risiko for tilbagefald for de patienter, der blev fundet ved screening, siger Jesper Nors.

Fordelen ved screening er, at kræften ofte opdages, inden der optræder symptomer.

Dermed kan lægerne tit nøjes med et kirurgisk indgreb og undgå eller reducere efterfølgende kemobehandling, hvilket betyder færre senfølger.

Forskernes opfordring om at deltage i kræftscreeningen bakkes varmt op af Kræftens Bekæmpelse.

– 83 procent af de inviterede kvinder deltager i screening for brystkræft men kun 61 procent i screening for tarmkræft – herunder især færre mænd.

– Det tal så vi meget gerne blev betydeligt højere. Ikke mindst når vi ser en undersøgelse som denne, som for første gang slår fast, hvor gode resultaterne er, siger Janne Villemoes Bigaard, projektchef og overlæge i Kræftens Bekæmpelse

/ritzau/

Først publiceret: 17. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. november 2023 kl. 7:22