Ny filmaftale flytter millioner fra streaming til dansk film

78 millioner kroner går fra streamingtjenester til danske film, og tv-stationer forpligtes til at købe dansk.

Mens den danske filmbranche melder om konkurser og arbejdsløshed, kan de se frem til at få tilført 78 millioner kroner i 2025.

Pengene kommer fra kulturbidraget, også omtalt som streamingafgiften, der pålægges streamingtjenesterne og fordeles videre til danske filmproducenter.

Det udmøntes nu i en ny filmaftale, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget bestående af SF, Konservative, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti har vedtaget.

– Som kulturminister finder jeg det bidende nødvendigt, at der ikke kun vises film fra Hollywood, for danske film er med til at skabe sammenhold og sammenhængskraft, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i en pressemeddelelse.

– Med aftalen tilfører vi derfor den største økonomiske investering i dansk film i to årtier og sikrer, at der også fremadrettet kan laves danske film af høj kvalitet til glæde for alle danskerne.

Konkret viderefører den nye filmaftale en støtte på 622 millioner kroner fra den tidligere filmaftale, der blev indgået i 2018.

Derudover har Folketingets medieaftale fra i sommer vedtaget det kulturbidrag, der nu skal kanalisere penge fra streamingtjenester til dansk produktion.

I alt ventes provenuet herfra at blive på 98 millioner kroner. De 78 millioner kroner går specifikt til dansk filmproduktion, mens de resterende skal bruges til at skabe tv-serier og dokumentarer.

Pengene falder på et tørt sted, fortæller direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov.

– Der er konkurser og meget høj arbejdsløshed.

Derfor havde branchen gerne set, at der var fundet en mellemfinansiering, så midlerne allerede kom fra 2024.

– Vi havde et ønske om lidt flere penge, men vi er rigtig glade for, at det nu er fastlagt, at filmen tilføres de her penge – det ville være helt urimeligt at brokke sig over, siger Jørgen Ramskov.

Aftalen indeholder også et punkt om, at DR og TV 2 forpligtes til at købe visningsrettigheder til nyproducerede danske spille-, kort- og dokumentarfilm. DR skal købe rettigheder for minimum 25 millioner kroner om året og TV 2 for 20 millioner kroner.

/ritzau/

Først publiceret: 15. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. november 2023 kl. 11:18