Vurderinger af erhvervsejendomme udskydes til december

Efter at boligejerne i september fik ejendomsvurderinger for 2022, har kritikken haglet ned.

Et politisk flertal har lavet en aftale, som betyder, at der kommer en stigningsbegrænsning på vurderinger af ejendomme til erhverv.

Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen står regeringen, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance bag.

Det var planen, at de foreløbige 2023-vurderinger skulle komme i november, men de kommer først i næste måned, lyder det.

Meldingen kommer, få måneder efter at de stærkt kritiserede ejendomsvurderinger for boligejerne blev sendt ud.

Regeringen vil med aftalen for erhvervsejendomme “øge trygheden omkring de nye erhvervsvurderinger”.

Det betyder blandt andet, at erhvervsdækningsafgiften årligt ikke kan stige med mere end ti procent af den nye fuldt indfasede dækningsafgift.

Det er en afgift, som kommunerne kan – men ikke har pligt til opkræve hos ejere af erhvervsejendomme, som anvendes til eksempelvis kontor, hotel, værksted og anden forretning.

Det er første gang i over ti år, at erhvervsejendommene får en vurdering.

– Det er mange år siden, erhvervsejendommene sidst er blevet vurderet. Derfor vil mange opleve stigninger i skattegrundlaget for dækningsafgiften, som selvfølgelig kan føre til utryghed, siger skatteminister Jeppe Buus i pressemeddelelsen.

– Den utryghed forsøger vi at komme til livs med en stigningsbegrænsning for dækningsafgiften. Sammen med stigningsbegrænsningen på grundskyld øger det trygheden for ejerne af erhvervsejendomme, siger Bruus.

I dag har 33 kommuner ifølge Skatteministeriet en erhvervsdækningsafgift. I alt 26.000 virksomheder betaler dækningsafgift. Stigningsbegrænsningen vil få virkning tilbage fra 2022.

Carl Andersen er skattepolitisk konsulent i Dansk Erhverv. Han er tilfreds med aftalen.

– Der har reelt været tale om en skattebombe under tusindvis af virksomheder. Vores beregninger har vist potentielle stigninger på flere hundrede procent fra det ene år til det andet.

– Det ville kunne dræne mange små- og mellemstore virksomheder for likviditet. Det sættes der nu aktivt en bremseklods for, hvilket ubetinget er positivt, siger Carl Andersen i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Industri er der også glæde. Men der er også et “men”, lyder det fra Jacob Bræstrup, der skattepolitisk chef i DI.

– Vi opfordrer fortsat til, at efterreguleringen helt opgives, så virksomheder ikke risikerer at skulle efterbetale dækningsafgift for årene siden 2022, indtil en korrekt, ny ejendomsvurdering ligger klar, blot fordi staten ikke har kunnet få sine vurderinger færdige til tiden, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Først publiceret: 13. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 13. november 2023 kl. 14:54