Venstre vil give mere til julehjælp – resten af regeringen tøver

Organisationer vil have flere penge til julehjælp. I regeringen mener kun Venstre, at det er klart nødvendigt.

Venstre vil sætte flere penge af til julehjælp.

Det siger partiets socialordfører, Anni Matthiesen, onsdag til Ritzau.

– Jeg håber meget, at vi kan finde en ekstra pose penge, for der er desværre flere og flere familier, der har behov for julehjælp.

– Vi nærmer os jul, og organisationerne har brug for en tilkendegivelse på, om de kan få flere penge. Så jeg vil tage en snak med ministeren om det, allerede i dag eller i morgen, siger ordføreren.

Organisationen Blå Kors har tidligere onsdag meldt ud, at man har modtaget rekordmange ansøgninger.

Hos Mødrehjælpen har man også oplevet en stigning. I løbet af de første 14 dage i årets ansøgningsvindue har organisationen modtaget 9000 ansøgninger. Sidste år var antallet 6600.

De to organisationer har sammen med tre andre lavet et opråb om, at der er behov for at tilføje flere penge til vinter- og julehjælp fra politisk side.

Mens Venstre vil finde flere penge, er meldingen noget mere tøvende fra de to andre regeringspartier.

Hverken Moderaternes eller Socialdemokratiets socialordførere kan svare klart på, om der er behov for flere midler til julehjælp.

Socialordfører Camilla Fabricius (S) siger, at hun vil drøfte spørgsmålet med social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

– Jeg synes, det er værd at diskutere med ministeren, så det vil jeg selvfølgelig tage op med hende. Vi er nødt til at se på, hvad årsagerne er til, at så mange søger, siger Camilla Fabricius.

Også Moderaternes Rosa Eriksen afviser at svare direkte på spørgsmålet om, hvorvidt der bør sættes flere penge af til julehjælp.

– Der bliver afsat de her fem millioner for nu. Om der skal sættes flere penge af end det, kan jeg simpelthen ikke sige, lyder det fra hende.

SPØRGSMÅL: Men I har ikke tænkt jer at forfølge, at der skal gives flere penge?

– Nej, det er ikke noget, jeg på den måde er gået ind i, siger Rosa Eriksen.

De omkring fem millioner er en ansøgningspulje, der har været afsat årligt siden 2019 til julehjælp.

I efteråret 2022 blev puljen tredoblet, og siden satte regeringen i regeringsgrundlaget yderligere 50 millioner kroner af til vinterhjælp.

Situationen sidste år var ekstraordinær, siger Rosa Eriksen.

– Der var både energikrise og et problem med inflation. Som organisation kan man ikke forvente at få det samme i år.

Regeringens tøven mødes af kritik hos oppositionens største parti, SF.

– Alle med øjne i hovedet og ørerne slået ud kan jo se på de henvendelser, der kommer fra civilsamfundsorganisationerne, at der er et stort behov, siger socialordfører Theresa Berg Andersen.

– Det vælter ind med ansøgninger i en størrelsesorden, man ikke har set før. Så det, synes jeg ikke, der er behov for at drøfte. Vi skal drøfte, hvad der skal til for at hjælpe de her familier til jul.

/ritzau/

Først publiceret: 8. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 8. november 2023 kl. 14:37