Oktober har været den vådeste måned i 25 år

Ifølge DMI har oktober måned budt på mængder af regn, som svarer til 80 procent over det normale niveau.

Forhøjet vandstand og utallige regnvejrsdage har ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) gjort oktober til den vådeste oktober i 25 år.

– Oktober er, med en klimanormal 83,2 millimeter nedbør, den vådeste måned i Danmark.

– For i år ender vi tæt på 150 millimeter svarende til 80 procent over det normale niveau for oktober, siger klimatolog Mikael Scharling ifølge DMI’s hjemmeside.

Ifølge Mikael Scharling er der stor chance for, at 2023 bliver et rekordvådt år, hvis bare november og december får en normal mængde nedbør.

Siden målingerne startede i 1874, har oktober 2023 været den femtevådeste oktober. Rekorden blev sat tilbage i 1967, hvor nedbøren i oktober måned ifølge Mikael Scharling blev sat til 177 millimeter.

Rasmus Anker Pedersen, som er klimaforsker og enhedsleder ved Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI, tror ikke, at vejret vil se mindre vådt ud i fremtiden.

For selv om det i dag er usædvanligt, vil det i fremtiden blive mere normalt, at vi får mere regn i vinterhalvåret.

– Et varmere klima i Danmark betyder også et vådere efterår. Sommerens nedbør ændres formentlig ikke meget, men både vinter, forår og efterår bliver vådere end i dag, siger han ifølge DMI’s hjemmeside.

Efterårsnedbøren vil ifølge Klimaatlas stige med cirka seks procent frem mod slutningen af dette århundrede, hvis man følger det mellemhøje scenarie for udledning af drivhusgasser.

Og den vådeste efterårsdag, vi i gennemsnit så vil opleve, vil cirka få ni procent mere nedbør end i dag. Det skriver DMI på sin hjemmeside.

Men DMI påpeger, at scenarierne for fremtidens vejr og klima vil afhænge af, hvor meget CO2, der på globalt plan udledes til atmosfæren i fremtiden. Og tallene kan derfor ændre sig.

/ritzau/

Først publiceret: 1. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 1. november 2023 kl. 14:54