Politi oplever flere ulovlige droner ved lufthavn i Aalborg

Nordjyllands Politi har set stor stigning i antallet af droner, som flyver for højt ved lufthavn i Aalborg.

Tirsdag måtte Nordjyllands Politi igen konfiskere en drone, som fløj over grænsen for, hvor højt de må flyve i nærheden af en lufthavn.

Det fortæller vagtchef Ole Buus.

– Vi har tidligere meldt ud omkring droner, fordi vi har oplevet en voldsom stigning i de seneste uger, lyder det.

16. oktober skrev politikredsen i en pressemeddelelse, at det havde været nødvendigt at lukke luftrummet ved Aalborg flere gange i oktober på grund af droneflyvning.

Derfor lød der en opfordring til, at man sætter sig ind i reglerne, hvis man vil flyve med drone.

I den konkrete sag tirsdag fløj dronen omkring Musikkens Hus i Aalborg i 113 meters højde.

Det ville normalt udløse, at luftrummet blev lukket. I tirsdagens tilfælde vurderede Naviair dog ifølge vagtchefen, at droneflyvningen ikke var til fare for afgange og ankomster til lufthavnen.

– Men hvis man lukker lufthavnen, så koster det en betragtelig sum af 50.000 kroner i minuttet. Så det er jo ikke småpenge, siger Ole Buus.

Dronepiloten tirsdag var uddannet i at flyve med droner, men ifølge vagtchefen forklarede han politiet, at han ikke var bekendt med restriktionerne, når man både flyver tæt på en civil og militær lufthavn.

Ud over at dronen blev konfiskeret, får dronepiloten også en bøde.

I Aalborg påvirker både Aalborg Lufthavn og Flyvestation Aalborg, hvor man må flyve med drone, og hvor højt dronerne må flyve. Det skyldes sikkerhedszonen omkring lufthavnen.

Morten Valentin, som er presseofficer i flyvevåbnet, siger til TV 2 Nord, at en del af forklaringen på de mange droner ligger i, at Forsvaret har opdateret sin overvågning i Aalborg. Men han afviser, at det er den eneste grund.

Inden for to kilometer af flyvestationen må man ikke flyve uden tilladelse. Men selv om man er op til otte kilometer væk, går alarmerne i gang, hvis dronen flyver højere end 40 meter over landingsbanen.

/ritzau/

Først publiceret: 24. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 25. oktober 2023 kl. 7:18