Overvægt gør brystkræft meget farligere

Overvægt giver øget risiko for tilbagefald og kortere overlevelse efter brystkræft, viser stort dansk studie.

Det hidtil største studie nogensinde med over 13.000 danske brystkræftpatienter viser, at kvinder med overvægt har en væsentligt dårligere brystkræftprognose end andre.

De får flere tilbagefald, og de lever kortere. Jo mere overvægtig, jo større risiko.

Studiet er opsigtsvækkende, fordi overvægt er et stigende problem. I dag er flertallet af den danske befolkning overvægtig, og stadigt flere bliver svært overvægtige.

Ledende overlæge og lærestolsprofessor Signe Borgquist og ph.d.-studerende Sixten Harborg fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet står i spidsen for det nye studie, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Network.

– Svær overvægt er i stigning over hele verden, og derfor giver vores resultater da anledning til bekymring. De antyder, at nogle patienter med brystkræft ikke opnår den rette gavn af deres kræftbehandling, siger Signe Borgquist.

Omkring 5000 danske kvinder får hvert år brystkræft, som er den største kræftdiagnose hos kvinder herhjemme.

– Der kan man se, at medicinen virker mindre effektivt hos de overvægtige patienter, siger Signe Borgquist til Ritzau.

Hun peger på, at det i Danmark ikke længere er normalt at være normalvægtig. 53 procent af danskerne er nu overvægtige med et BMI på 25 eller derudover, og 18 procent er svært overvægtige med BMI over 30.

– I undersøgelsen har vi set på både tilbagefald og risiko for at dø af kræft. Der er øget risiko ved begge dele, og det vokser med overvægten. Den øgede risiko starter allerede med et BMI over normalen på 25, siger hun.

Hun mener, at man må tage fat på at hjælpe kræftpatienterne med at reducere deres overvægt med bevægelse, kost eller medicin.

Forskerne håber at sætte gang i to nye forsøg næste år. Dels et pilotforsøg med det meget omtalte medicinske produkt Wegovy, som reducerer folks vægt, og dels med fysisk aktivitet.

/ritzau/

Først publiceret: 19. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 19. oktober 2023 kl. 11:14