Tre et halvt år efter: Retssag om Frederik V-buste føres til juni

Retssag, hvor tidligere institutleder er tiltalt for episode, hvor en buste blev smidt i vandet, føres i juni.

Lidt over tre et halvt år efter at en buste af Frederik V blev smidt i Københavns havn, skal retssagen om episoden føres i retten.

Der er afsat tre dage i Københavns Byret i juni næste år – 19., 20. og 26. – til sagen, hvor den nu tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld er tiltalt for groft hærværk.

Det oplyser Københavns Byret.

Der blev rejst tiltale allerede i oktober 2021, et år efter at busten blev smidt i vandet.

Ifølge anklagemyndigheden skete der skade for 44.350 kroner, da busten af Frederik V, der var en kopi lavet i gips, blev fjernet fra Kunstakademiets festsal i København og smidt i havnen 23. oktober 2020.

I december sidste år blev der holdt et forberedende retsmøde, hvor Tyge Trier argumenterede for at ville føre 13 vidner i sagen. De har stort set alle sammen forskningsbaggrund.

Retten tillod dog kun, at to af vidnerne kan føres i sagen. Vidnerne, som forsvarer Tyge Trier må føre, er en kunsthistoriker og en kunstner – begge med et stort kendskab til gips.

– Det er positivt, at den principielle sag om kunstværket er blevet berammet i retten, siger Tyge Trier.

– Der er løbet meget vand i havnen siden, men det er positivt, at værket på forskellige måder er blevet anerkendt i kunstkredse, og at det er klarlagt, at der er tale om en af flere kopier af et værk og ikke en original.

Sagen startede i november 2020, hvor en gruppe, der kaldte sig “Anonyme Billedkunstnere”, lagde en video på nettet af episoden.

Ifølge en ledsagende tekst skulle busten smides i vandet for at “at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort” på, selv om den “stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker”.

– Den kunstneriske ytringsfrihed, herunder værkets budskab og beskyttelsen i medfør af retspraksis fra Menneskerettighedsdomstolen, vil være et væsentligt tema i retssagen, siger Tyge Trier.

En uge, efter at videoen af episoden udkom, tog Katrine Dirckinck-Holmfeld skylden for episoden i et interview med Politiken. Hun blev efterfølgende bortvist fra Kunstakademiet.

Billedkunstneren bag busten er den franske billedhugger Jacques-François-Joseph Saly, der levede fra 1717 til 1776. Han står blandt andet også bag rytterstatuen af Frederik V på Amalienborg Slotsplads.

Saly blev i 1754 udnævnt til leder af Kunstakademiet, der blev grundlagt under netop Frederik V.

/ritzau/

Først publiceret: 18. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 18. oktober 2023 kl. 14:09