Cirka 400 har ønsket evakuering fra Israel og Gaza

Omkring 400 danskere har ønsket evakuering fra Israel og palæstinensiske områder, siger direktør.

Cirka 400 danskere har ønsket evakuering fra Israel og palæstinensiske områder efter Hamas’ overraskelsesangreb i weekenden.

Det siger direktør for borgerservice i Udenrigsministeriet Steen Hommel fredag til Ritzau.

Det første evakueringsfly afgår fredag eftermiddag fra Tel Aviv, og senere fredag afgår der endnu et. Også lørdag er der planlagt en afgang, og der kan komme flere, hvis der er behov.

– Vi har et fuldt fly her til midt på eftermiddagen, og vi er ved at have fyldt op på et fly i aften, siger Hommel.

– Det foregår simpelthen ved, at vi ringer og spørger: “Du har udtrykt interesse. Nu er der den her mulighed. Det koster 8500 kroner. Ønsker du at komme med til Danmark?”

De to fly, der afgår fredag, er Hercules-fly.

Forsvarets Hercules-fly har under normale omstændigheder plads til omkring 120 passagerer, men det tal kan opjusteres noget under evakueringer. Også kommercielle fly kan bringes i spil, fortæller Hommel.

Direktøren oplyser, at der blandt de 400, der i løbet af processen har ønsket evakuering, er nogle, som er rejst ud på egen hånd.

Derfor er det reelle antal personer, som lige nu ønsker evakuering, formentlig lavere end de 400, mener Hommel.

– Nogle har siden forladt landet og har ikke længere behov og ønske. Nogle siger til os nu, at de ikke er interesserede. Og så er der en delmængde tilbage, som er dem, vi laver en aftale med om at komme ud af landet, siger han.

– Men det er vigtigt at sige, at vi meget gerne vil have fat i dem, som vi ikke har talt med eller ikke er på danskerlisten.

Onsdag lød det, at der var omkring 1200 personer på danskerlisten for Israel og 90 for de palæstinensiske områder.

For danskere i Gaza, hvor Israels militær har varslet operationer, er situationen meget vanskelig, forklarer Hommel.

– Det er et begrænset antal danskere, og det er en helt særlig situation i Gaza, siger Hommel.

Over 1300 israelere har mistet livet i Hamas-angrebet. Israel har svaret igen med luftbombardementer, og 1530 palæstinensere er blevet dræbt ifølge sundhedsministeriet i Gaza.

En lang række lande er ligeledes i gang med evakueringer. Det gælder Argentina, Østrig, Norge, Sverige – og mange andre.

/ritzau/

Først publiceret: 16. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. oktober 2023 kl. 14:41