Politikere uenige om statsministers irettesættelse af journalist
Statsminister kalder spørgsmål om palæstinensiske civile ofre "dybt bekymrende og aldeles historieløst".
Spørgsmålet om, hvorvidt journalister må spørge om hvad som helst, deler vandene på Christiansborg.
Statsminister Mette Frederiksen (S) irettesatte tirsdag en journalist, som spurgte til de civile tab på den palæstinensiske side i konflikten efter weekendens angreb.
Det skete, da statsministeren havde lagt blomster foran den israelske ambassade for at ære Israels tab. Journalisten spurgte, om hun også ville vise sympati overfor den palæstinensiske civilbefolkning.
– Du bidrager til at relativere noget, som ikke er sammenligneligt. Det er Hamas, en terrororganisation, der angriber et demokratisk land, Israel. Og Israel har ret til at forsvare sig selv, og det vil betyde nogle ofre.
– Det tåler ikke nogen sammenligning. Og det, at en dansk journalist stiller spørgsmålet, er for mig dybt bekymrende, vil jeg gerne sige. Og aldeles historieløst, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:
– Jeg tror, vi alle sammen har sympati for de civile ofre. Det at menneskeliv går tabt, at børn bliver såret, den smerte er jo lige stor, ligegyldigt hvor barnet kommer fra, og ligegyldigt hvor civilbefolkningen er. Men at sammenligne en terrororganisations angreb på et demokratisk land, der forsvarer sig selv på den måde, som du gør – den præmis vil jeg simpelthen ikke anerkende.
Den militante bevægelse Hamas angreb lørdag morgen Israel og dræbte og sårede mange hundrede civile i en stor og nøje planlagt operation, hvor der blevet taget mange gidsler.
Konflikten trækker lange spor tilbage til oprettelsen af Israel i 1948 efter Holocaust (nazisternes folkedrab på jøder, red.) og op til nu.
At det er en ømtålelig sag, understreges af, at ingen har lyst til at lade sig interviewe om sagen, men foretrækker at svare skriftligt.
Partileder Alex Vanopslagh (LA) skriver kort i en sms, at han “synes, det var et glimrende svar fra statsministeren”, og at han ikke har kommentarer derudover.
Derfor svarer han ikke på uoverensstemmelsen i, at statsministeren sammenligner med den militante bevægelse Hamas, selv om journalisten spørger til civile.
Politisk ordfører Pelle Dragsted (EL) kalder det et “pinligt angreb på journalisten og trist mangel på format og statsmandsskab i en ulykkelig situation”.
– Den eneste, der relativiserer her, er statsministeren selv, der gerne vil lægge blomster for dræbte israelske civile, men afviser at gøre det samme for dræbte palæstinensiske børn. Alle børn og andre civile ofre er tragedier.
– Hvordan skal vi lære vores børn og unge, at alle liv er værdifulde, og at had ikke er vejen frem, hvis vi ikke selv viser vejen, skriver han på det sociale medie X.
Politisk ordfører Morten Dahlin (V) bakker sin statsminister op.
– Det lyder, som om, uden at have set klippet, at det ville være det samme som at spørge en politiker, der har vist sin støtte til Ukraine, om han ikke også ville vise sin støtte til Rusland, siger han og undlader at forholde sig til, at journalisten spørger til civile og ikke aggressoren Hamas.
/ritzau/
Først publiceret: 11. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2023 kl. 14:35