Dansk films iskolde skurk Lars Lunøe er død

Lars Lunøe, der har haft et væld af roller på film, i tv og på teatret, blev 87 år.

Skuespiller Lars Lunøe er død.

Det oplyser hans hustru til Politiken.

Lars Lunøe blev 87 år gammel og har igennem fem årtiers karriere haft et væld af roller på film, i tv og på teater.

Han fik sit gennembrud i 1967 i Leif Panduros krimiserie “Ka’ De li østers?”, hvor han spillede bogholderen Brydesen.

Ifølge avisen efterlader han hustruen Anette Høgsbro, der er skuespillerinde, som han har været gift med siden 1989. De har boet sammen i København.

Lunøe har igennem sin karriere flere gange spillet rollen som skurk, blandt andet i genindspilningen af Morten Korch-filmen “De røde heste”, hvor han spiller den onde hestepisker Willers.

– Det skurkagtige og dæmoniske ligger til ham, hans kultiverede diktion har ofte en undertone af det sadistiske, skrev filmanmelderen Morten Piil i mammutværket “Danske skuespillere” fra 2003.

På film bød 1970’erne og 1980’erne mest på småroller til Lunøe. Undtagelser var rollerne som den selvretfærdige og upålidelige revolutionære Sanders i Tom Kristensen-filmen “Hærværk” og den onde plantageejer i “Peter von Scholten”.

Lars Lunøe har også været flittigt brugt i årtiers tv-serier som “Riget”, “Strisser på Samsø”, “Edderkoppen”, “Nikolaj og Julie”, “Bryggeren” og “Gøngehøvdingen”.

I to afsnit af serien “Rejseholdet” spillede han den ledende politimand i Helsingør.

Af nyere roller kan nævnes hans rolle som den iskolde betjent Hjort i gyseren “Mørke” fra 2005 og hans sidste rolle som far i “Mænd og høns” fra 2015.

Landsretssagførersønnen Lars Lunøe havde oprindeligt overvejet at studere jura, inden han valgte teatervejen. Han blev uddannet fra Aarhus Teaters elevskole i 1960.

/ritzau/

Først publiceret: 9. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 9. oktober 2023 kl. 14:45