Ellemann: Frygt for slap udlændingepolitik blokerer for ny arbejdskraft

Venstre og Folketingets frygt for slap udlændingepolitik har blokeret for udenlandsk arbejdskraft.

Frygten for at blive kaldt en “slapper” på udlændingeområdet har blokeret for, at Folketinget har banet vej for, at der har kunne hentes international arbejdskraft til Danmark.

Det siger vicestatsminister og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på Dansk Erhvervs årsdag.

– Siden 00’erne har skiftende regeringer strammet reglerne, siger han.

– Men vi er endt i en situation, hvor vi er bange for at træffe kloge og nødvendige beslutninger, der kan sikre international arbejdskraft, i frygt for at blive kaldt “en slapper”.

Dansk Erhvervs årsmøde er præget af debatten om, hvorvidt der skal hentes udenlandsk arbejdskraft til Danmark for at møde den demografiske udvikling og aktive økonomi.

– Mangel på arbejdskraft er en reel udfordring for Danmark. Det skal vi gøre noget ved uden at være bange for at blive kaldt “slappere”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

På regeringspartiet Moderaternes sommergruppemøde foreslog partiformand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen at indgå samarbejdsaftaler om ny arbejdskraft med afrikanske lande som Kenya.

Samme besked kom onsdag fra Dansk Erhverv, hvor direktør Brian Mikkelsen foreslog at hente 50.000 nye arbejdere ind, blandt andet fra lande i Afrika.

Det forslag er dog “for friskt”, siger Jakob Ellemann-Jensen, efter at han er trådt ned af scenen.

Men det er den rigtige retning, og partiformanden erkender, at det særligt er Venstre, der rykker sig fra sin historiske position.

– Der har tidligere været en diskussion om, at “en udlænding var en udlænding var en udlænding”, uanset om det var en flygtning, migrant, arbejdstager eller en, der var forelsket. Det skal man sondre mellem, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Spørgsmål: Det er vel særligt Venstre, der skal tage skridt væk fra den opfattelse?

– Det har vi så sandelig også gjort. Derfor siger jeg, at vi skal lade være med opfatte det på samme måde igen.

Hos Socialdemokraterne er der mere bekymring at spore.

Erhvervsminister Morten Bødskov vil også have mere arbejdskraft.

– Men man skal tænke sig alvorligt om, siger han.

– Vi taler om et antal fra Afrika, der svarer til indbyggertallet i en stor dansk provinskommune som for eksempel Silkeborg.

– Og hvis man skal lave en politiske aftale om det på Christiansborg, kan man forestille sig, at andre krav kan komme til om familie og børn, og pludselig er vi oppe i noget, der minder om Aalborg og Nørre Sundby tilsammen.

Det er en “kæmpe udfordring”, siger Morten Bødskov.

/ritzau/

Først publiceret: 6. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. september 2023 kl. 16:02