Pas på hunden: sæson for pollenallergi

Pollenallergi topper forår og forsommer. Hunde kan også få allergiske reaktioner, men de får nogle andre symptomer end os mennesker.

Hvis man har mistanke om, at hunden har allergi, bør man tage den til dyrlægen for at få stillet en diagnose, lyder rådet.

Årets pollensæson er begyndt, og allergiske danskere kan allerede nu opleve løbende næser og irriterede øjne.

Op mod hver sjette dansker er plaget af pollenallergi ifølge Astma-Allergi Danmark.

Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi. Hunde kan også være plaget af pollen i forårs- og sommermånederne.

Det forklarer chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

“Pollentallene begynder at stige, samtidig med at hunde i højere grad eksponeres for pollen, fordi de befinder sig mere udenfor end i vinterhalvåret,” siger hun og tilføjer:

“Helt konkret sker der det, at hundens immunforsvar går ind og overreagerer, når det kommer i kontakt med noget, der i princippet er ufarligt som pollen.”

Problemer med øregangs- eller hudbetændelse

Pollenallergi hos mennesker ligner ofte en forkølelse. Og det kan måske få nogle hundeejere til at misfortolke symptomerne hos hunde, som har andre symptomer.

Hunde får typisk generende kløe og problemer med øregangs- eller hudbetændelse.

“Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at hunden klør sig i hovedet, armhulerne eller lysken – nogle gange så voldsomt, at pelsen kan blive kradset helt af,” siger Hanne Friis.

Hun peger på, at hunde er inde i vores bolig og lige så udsatte for de samme allergener som for eksempel husstøvmider.

Det skyldes, at hunden optager allergener fra omgivelserne. De lever faktisk mere eller mindre i det samme miljø som os mennesker.

“Rigtig mange hunde bruger langt størstedelen af deres liv indenfor, og de ligger på sofaen og i sengen,” siger hun.

Ved mistanke skal hunden til læge

Heldigvis er det sjældent, at allergiske reaktioner bliver livstruende for hunde.

Men en hund kan alligevel ende med at blive aflivet, hvis det ikke lykkes at gøre noget ved allergien, og symptomerne ikke kan holdes nede på et tåleligt niveau, forklarer Hanne Friis.

“Det er sindssygt stressende at have en hund, som klør sig hele tiden. Faktisk er det noget af det, som stresser en hundeejer mest, fordi man kan se, at hunden er utilpas,” siger hun.

Hvis man har mistanke om, at hunden har allergi, bør man tage den til dyrlægen for at få stillet en diagnose.

Reducere udendørsaktiviteter i grønne omgivelser

Fordi allergi er sæsonbetonet, vil man som hundeejer kunne pejle sig ind på, at det er pollenallergi, hvis hunden viser symptomer i måneder med meget pollen i luften.

Man kan altså på en måde koble sæson og symptomer sammen.

Sådan lyder rådet fra hundeekspert hos Agria Dyreforsikring Lotte Evers.

“Pollenallergi kan være svær at forebygge, da pollen findes overalt. Men hvis man vil forsøge at dæmpe hundens allergiske reaktioner, kan man overveje at reducere udendørsaktiviteter i grønne omgivelser, mens pollensæsonen er på sit højeste,” siger hun og tilføjer:

“Man kan for eksempel med fordel lufte hunden tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er mindre pollen i luften.”

Og så er det nok en god idé at vente med at lufte hunden, hvis man lige har slået græs.

Først publiceret: 5. april 2023
Artiklen er sidst opdateret 5. april 2023 kl. 11:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

og