Lav risiko for at fugleinfluenza smitter mennesker via mink

Borgerne i Danmark skal ikke at være nervøse for smitte med fugleinfluenza via mink, viser risikovurdering.

Der er lav til moderat risiko for, at mink kan smitte mennesker med fugleinfluenza.

Det viser en risikovurdering lavet af Dansk Veterinær Konsortium, som Statens Serum Institut (SSI) har offentliggjort på sin hjemmeside.

Den lave til moderate risiko betyder, at der er lav sandsynlighed for, at mennesker bliver smittet med fugleinfluenza via mink, men fordi fugleinfluenza – ifølge SSI – kan være alvorlig hos mennesker, er den samlede vurdering lav til moderat.

– Når vi opgør risikoen, er det en kombination af sandsynligheden for, at mennesker bliver smittet og konsekvensen af, at de bliver smittet, siger Tyra Grove Krause, som er faglig direktør i SSI.

Ifølge Tyra Grove Krause skal man som borger i Danmark ikke være nervøs for, at man bliver smittet med fugleinfluenza via mink. Det samme gælder for minkarbejdere, som omgås dyrene i hverdagen.

– Det skyldes, at fugleinfluenza generelt er en sjælden sygdom hos mennesker, men også, at vi endnu ikke har set tilfælde, hvor mennesker er blevet smittet med fugleinfluenza via mink, siger hun.

Det er et udbrud af fugleinfluenza på en minkfarm i Spanien i efteråret, som har sat gang i snakken om sandsynligheden for smitte fra mink til mennesker.

– Der har været opfølgende undersøgelser, og der er ikke nogen af de mennesker, som arbejder på de minkfarme, som er blevet smittet, lyder det fra Lars Erik Larsen, som er projektleder på risikovurderingen.

– Der er kun to til tre farme, som starter op, så den overordnede risiko er ikke særlig stor. Specielt ikke for den almindelige dansker, hvis man ikke er i kontakt med minkene.

Under coronapandemien blev samtlige mink i Danmark slået ned som følge af en smitterisiko.

I januar kom de første mink til Danmark, efter at et forbud mod minkavl blev ophævet.

Forbuddet kom på baggrund af en bekymring i 2020 for, at coronasmitte i mink kunne mutere.

Når det handler om fugleinfluenza, er situationen en helt anden, vurderer Tyra Grove Krause.

– For det første er sandsynligheden for, at mink bliver smittet med fugleinfluenza meget mindre, end den er for, at de bliver smittet med coronavirus via mennesker. Den anden ting er, at fugleinfluenza har langt sværere ved at smitte mennesker, siger hun.

/ritzau/

Først publiceret: 3. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 3. marts 2023 kl. 14:21