Styrelse dropper anbefaling af coronapille brugt i Danmark
Næsten 7000 personer har fået coronapillen Lagevrio i Danmark, der ikke havde den forventede effekt.
Personer i særlig risiko ved coronasmitte vil ikke længere få tilbudt tabletbehandlingen Lagevrio.
Sundhedsstyrelsen har mandag trukket sin anbefaling af lægemidlet tilbage, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
Det skyldes ikke problemer med sikkerhed, men manglende effekt af tabletterne, lyder det.
Meldingen kommer på baggrund af en endelig vurdering af Lagevrio fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Her har EMA vurderet, at lægemidlet ikke skal anbefales til godkendelse.
Det har været i brug i Danmark trods manglende godkendelse, da Lægemiddelstyrelsen har givet en “generel tilladelse til udlevering”.
– Vi har set frem til den endelige vurdering fra de europæiske lægemiddelmyndigheder, som vi selvfølgelig følger. Nu har EMA afvist lægemidlet, og vi vil derfor ikke længere anbefale, at Lagevrio bliver brugt i Danmark, siger overlæge og sektionsleder Kirstine Moll Harboe fra Sundhedsstyrelsen i meddelelsen.
– Vi bider mærke i, at den manglende godkendelse ikke skyldes problemer med sikkerheden ved lægemidlet, men at der mangler dokumentation for en god effekt.
Fra begyndelsen af december 2021 og frem til sidste uge i 2022 har 6821 personer i Danmark brugt Lagevrio, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Godt 70 procent af dem er personer over 65 år.
Regeringen købte coronapillen i november 2021 på anbefaling fra Sundhedsstyrelsen trods kritik af virkningen fra fagfolk.
Kritikken blev blandt andet fremført i Ugeskrift for Læger.
Her sagde Jan Gerstoft, der er professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet, at de foreløbige forskningsresultater med lægemidlet var for uklare. Desuden pegede de i for mange retninger til, at man kunne konkludere ret meget ud fra dem, mente han.
Sundhedsstyrelsen forsvarede beslutningen og sagde, at Lægemiddelstyrelsen havde vurderet, at behandlingen havde effekt over for varianten omikron.
Desuden lød det fra styrelsen, at behandlingen var et af flere værktøjer, der kunne tages i brug i forhold til den stigende smitte.
Pillerne blev givet til personer, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19.
På finansloven i 2022 var der afsat 400 millioner kroner til køb af Lagevrio og en anden coronapille, Paxlovid.
I mandagens pressemeddelelse skriver Sundhedsstyrelsen, at Paxlovid fortsat vil blive tilbudt patienter i særlig risiko ved coronasmitte. Desuden skal målgruppen nu udvides.
/ritzau/
Først publiceret: 27. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. februar 2023 kl. 14:32