Snesevis af våben og granater i Netto-pose lå på museumsloft

Anklagemyndigheden vil give bornholmsk museum bøde på 75.000 kroner. Sagen skal afgøres i retten.

I bunker på gulvet i et loftsrum og rundtom på hylder lå der maskinpistoler, geværer, revolvere, pistoler og våbendele. Og i en indkøbspose fra Netto lå seks håndgranater.

Sådan var forholdene ifølge anklagemyndigheden på Forsvarsmuseet på Bornholm i tiden frem til 26. november 2020, og derfor har museet modtaget et bødeforlæg på 75.000 kroner.

Bødeforlægget, som Ritzau har fået aktindsigt i, er indbragt for Retten på Bornholm, hvor sagen bliver behandlet 14. februar.

Listen af våben og våbendele, som ifølge anklagemyndigheden blev opbevaret ulovligt, er lang.

Sammenlagt drejer det sig om 24 maskinpistoler, 63 revolvere og pistoler, 96 geværer, heraf 13 semiautomatiske og 7 fuldautomatiske. Dertil kommer 125 våbendele, 6 håndgranater, 3 røggranater og to tændsatser til håndgranater.

Af det bødeforlæg, som nu er sendt til retten, fremgår det, at effekterne havde en karakter, så de burde have været opbevaret i en boks med sikringsniveau EN 1143-1 grade 1, hvilket vil sige et robust støbt pengeskab med en vægt på flere hundrede kilo.

Men det var ikke tilfældet. Blandt andet lå håndgranaterne i en Netto-pose på en hylde i et opbevaringsrum bag et værksted, som alene var sikret med en hængelås.

Ifølge anklagemyndigheden burde våbnene også have været sikret med et alarmsystem, som havde direkte kontakt til en af Rigspolitiets døgnbemandede kontrolcentraler.

Sagen opstod i 2020, da en forhenværende militærmand kom i besiddelse af en maskinpistol, i forbindelse med at han skulle hjælpe sin søn, der var indblandet i noget kriminalitet.

I stedet for at gå til politiet gik militærmanden til Forsvarsmuseet, hvor han tidligere havde siddet i bestyrelsen, og afleverede våbnet. Efter at have undersøgt sagen meldte museets bestyrelsesformand sagen til politiet.

At der var rod med våbnene på museet var imidlertid ikke nyt for politiet. TV 2 har tidligere kunnet fortælle, at museet har været i politiets søgelys, efter en sag, hvor Nationalmuseet valgte at hjemtage nogle våben, som man havde udlånt til Forsvarsmuseet.

Sikkerheden på det bornholmske museum var ikke i orden, og derfor tog man våbnene hjem. I den forbindelse besøgte politiet Bornholms Forsvarsmuseum, og det blev ifølge TV2 aftalt, at politiet skulle udarbejdes en sikringsrapport.

Men en sådan nåede aldrig at blive lavet, før militærmanden dukkede op med den stjålne maskinpistol.

Det er anklagemyndigheden ved Bornholms Politi, som har udarbejdet bødeforlægget. Her oplyser chefanklager Marina Moltke-Leth, at hun ikke ønsker at udtale sig om sagen, før den behandles i retten.

Fra museets side har bestyrelsesformand Jens P. Christoffersson tidligere, i foråret 2022, udtalt sig til TV 2 om sagen:

– Jeg mener, vi har gjort vores bedste for at få sikkerhedsforholdene bragt i orden. Politiet skulle jo komme med en sikringsrapport efter deres besøg, og den rapport modtog vi aldrig. Det er selvfølgelig frustrerende, at vi ikke har fået den rådgivning og vejledning, som politiet lagde op til at give os, sagde han dengang.

Museets advokat oplyser, at museet nægter sig skyldig og vil frifindes.

/ritzau/

Først publiceret: 8. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 8. februar 2023 kl. 15:09