FE-undersøgelse skal være færdig efter et halvt år

Kommission skal undersøge hjemsendelser af chef for efterretningstjeneste og ledende medarbejdere i 2020.

Undersøgelsen af hjemsendelserne af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste skal være færdig på rekordtid.

Seks måneder får kommissionen, der skal undersøge hjemsendelserne i august 2020, som har vakt opsigt internationalt, fordi kritikere mener, at sagen skader forholdet til efterretningstjenesterne.

Justitsministeriet har mandag sendt et lovforslag i høring om undersøgelsen.

– Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge sit arbejde, således at den så vidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse senest seks måneder, efter at kommissionen er nedsat, lyder det i lovforslaget.

Til sammenligning tog undersøgelsen et år for den kommission, der i december 2021 frikendte de hjemsendte medarbejdere. Den nye kommission skal blandt andet se på regeringens rolle, og om nogen kan drages til ansvar.

Eksempelvis instrukskommissionen og minkkommissionen brugte over et år på at afgive sine beretninger. De var alle hurtigt arbejdende kommissioner, da tidligere kommissioner har taget op mod et årti.

Undersøgelsen af hjemsendelserne er en del af regeringsgrundlaget. Regeringen vil have belyst, om der blev “varetaget usaglige hensyn ved hjemsendelsen”.

I alt fem medarbejdere blev hjemsendt i august 2020 af daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Det skete på baggrund af opsigtsvækkende kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET). Senere frikendte en kommission dog i december 2021 alle medarbejderne.

Blandt de hjemsendte var FE’s øverste chef, Lars Findsen.

I en bog, han udgav i oktober 2022 under valgkampen, rettede han anklager mod Trine Bramsen, som afviste, at Findsen skulle have været udsat for politisk forfølgelse.

Bogen var genstand for stor opmærksom under valgkampen, hvor et flertal hurtigt dannede sig for at undersøge sagen.

Lars Findsen blev i september 2022 tiltalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger, mens han var hjemsendt.

Den del af FE-sagen skal dog ikke undersøges af kommissionen, som arbejder for lukkede døre.

– I respekt for den verserende straffesag vil regeringen, når sagen er afsluttet, tage stilling til behovet for en yderligere undersøgelseskommission og drøfte det med Folketinget, lyder det i regeringsgrundlaget.

Kommissionen skal bestå af tre medlemmer, der udpeges af justitsministeren. De findes blandt dommerne i Vestre Landsret efter indstilling fra landsrettens præsident.

I sin beretning skal kommissionen “udtale sig om, hvorvidt der foreligger grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar” i forbindelse hjemsendelserne.

Beretningen bliver offentligt tilgængelig, men “i en form, som ikke indeholder informationer, der vil kunne skade forholdet til fremmede magter, statens sikkerhed eller tredjemand”.

Der er høringsfrist for lovforslaget om FE-undersøgelsen 6. marts.

Det er ikke en del af undersøgelsen at se på, om fængslede Ahmed Samsam var agent for Danmark.

/ritzau/

Først publiceret: 6. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. februar 2023 kl. 8:11