Danskere står i spidsen for at gøre EU’s fødevaresystem grønnere

Et nyt projekt ledet af danskere skal forbedre samarbejde på tværs af EU på fødevareområdet.

Forskere fra Danmark skal stå i spidsen for et omfattende projekt – Cleverfood – som skal samle forskning på tværs af EU, der skal sikre, at fødevaresystemet bliver mere grønt

Det oplyser Københavns Universitet.

Christian Bugge Henriksen, som er lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, fortæller, at der har været mange projekter på området i EU.

– Der har man gjort en masse erfaringer, men der har også været lidt en tendens til, at man kommer til at arbejde lidt i nogle siloer og måske udvikler nogle metoder parallelt, siger han.

Derfor skal Cleverfood samle de mange projekter ét sted.

Cleverfood ledes af forskere på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Når man vil forbedre fødevaresystemet, kan det eksempelvis handle om at give landmænd bedre muligheder for at omstille sig til et mere plantebaseret landbrug.

– Der er brug for, at forbrugerne er interesseret i at spise sundere og mere plantebaseret, så det også bliver attraktivt for landmændene at producere flere plantebaserede fødevarer. Og det kræver, at vi får udviklet nogle fødevaresystemer, der hænger sammen hele vejen fra jord til bord, siger Christian Bugge Henriksen.

Ud over at projektet skal sikre samarbejde, er der også fokus på uddannelse og politik, oplyser Københavns Universitet.

Når projektet taler om politik, handler det om, at man skal kunne finde fælles politik og gøre brug af gode erfaringer – både lokalt, nationalt og internationalt.

– Det, der er utroligt vigtigt, er, at man får samarbejdet på tværs af forskellige politiske niveauer, så vi får en sammenhængende fødevarepolitik. Der er blevet gjort en masse erfaringer i EU-projekter og på byregionernes niveau, siger Christian Bugge Henriksen.

Han nævner, at der eksempelvis er gode erfaringer på fødevareområdet i Milano i Italien.

Cleverfood-projektet startede officielt 1. januar i år. Det løber over fire år.

/ritzau/

Først publiceret: 3. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret 3. februar 2023 kl. 7:20