Matilde Kimer må igen arbejde som journalist i Ukraine

DR-korrespondenten har fået presseakkrediteringen i Ukraine tilbage, efter at hun fik den frataget i december.

DR-korrespondenten Matilde Kimer har fået sin presseakkreditering i Ukraine tilbage og må igen arbejde som journalist i landet.

Det skriver DR.

Matilde Kimer blev i december frataget sin presseakkreditering, da den ukrainske sikkerhedstjeneste beskyldte Matilde Kimer for at bedrive propaganda for Rusland.

– Jeg håber og tror dog, at det skyldes, at man har undersøgt sagen og kigget på Matildes og vores journalistik og set, at der ikke er en finger at sætte på Matildes Kimers integritet, uafhængighed og troværdighed som journalist, siger Niels Kvale, der er udlandschef i DR Nyheder.

– Men jeg ved det ikke, for vi har ikke fået nogen forklaring – ligesom vi heller ikke fik en forklaring, da presseakkrediteringen blev annulleret, siger han.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortæller, at han har haft flere telefonmøder med den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, om Matilde Kimers akkreditering.

– Der understregede jeg, at der er en stor folkelig opbakning til Ukraine i Danmark, som man skal passe på, at man ikke gambler med.

– Ukraine er et land i krig, men det er også et land, der vil Europa, og til det hører selvfølgelig også, at man vil pressefriheden, så jeg er glad for, at det er gået i orden, siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Niels Kvale oplyser dog, at Matilde Kimer i den nærmeste fremtid ikke vender tilbage til Ukraine.

– Det bliver ikke Matilde, der skal af sted i allernærmeste fremtid, da hun desværre er blevet ramt af alvorlig sygdom her hen over julen, og det vil derfor vare noget tid, før hun er tilbage på skærmen, siger han.

Matilde Kimer blev i december nomineret til Cavlingprisen for sin dækning af netop krigen i Ukraine. Prisen uddeles den 6. januar.

/ritzau/

Først publiceret: 4. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 5. januar 2023 kl. 7:07