Matilde Kimer får frataget ukrainsk presseakkreditering

DR-korrespondenten beskyldes af Ukraine for at bedrive russisk propaganda, skriver medie.

DR-korrespondenten Matilde Kimer har fået frataget sin presseakkreditering og dermed mulighed for at arbejde i Ukraine.

Det skete på et møde tidligere i december, hvor den ukrainske sikkerhedstjeneste beskyldte Matilde Kimer for at bedrive propaganda for fjenden, skriver mediet Journalisten.

– Jeg har brugt så mange dage af mit liv i skyttegrave og andre steder for at rapportere fra den her krig, så at skulle høre på sådan nogle beskyldninger – oveni købet kort tid efter at være blevet losset ud af Rusland – det er så sort for mig. Jeg har en mærkelig følelse af at være blevet forrådt, siger Matilde Kimer til mediet.

I august blev Matilde Kimer af “sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn” nægtet adgang til Rusland, som hun har boet i siden 2020.

Dansk Journalistforbund (DJ) kritiserer i en udtalelse beslutningen og understreger, at man ikke kan gradbøje pressefrihed.

Ifølge DJ sker inddragelsen af Matilde Kimers presseakkreditering på baggrund af, at hun på sin Facebook-side har delt flere af sine reportager fra krigen i Ukraine.

DJ’s formand Tine Johansen har mandag skrevet til både den nyudnævnte danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), samt til den ukrainske ambassadør i Danmark for at få beslutningen omstødt.

I en skriftlig kommentar siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at Udenrigsministeriet har arbejdet med sagen i flere måneder.

– Jeg har selv med stor interesse fulgt Matilde Kimers dækning af krigen. Vi har her en journalist, hvor ingen mig bekendt har sat spørgsmålstegn ved hendes journalistiske integritet, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Han siger også, at han vil forfølge sagen politisk.

I indstillingen til Cavlingprisen beskrives Matilde Kimer som “det troværdige ansigt, der forbinder DRs mange brugere med en krig, der kan føles fjern og uvirkelig, men definerer vores tid.”

/ritzau/

Først publiceret: 19. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. december 2022 kl. 7:21