Kun fire kongeørneunger er kommet på vingerne i år
Kongeørnen har svært ved at brede sig i Danmark, viser tal fra Dansk Ornitologisk Forening.
Med sine brune farver og et vingefang, der når op omkring to meter, er kongeørnen et prægtigt syn, når den flyver hen over skovene.
Men det er svært for danskerne at få et glimt af den, for bestanden har tilsyneladende ekstraordinært svært ved at vokse i Danmark.
Nye tal viser, at kun fire kongeørneunger er blevet flyvemodne i år, og de kommer fra tre af de blot fire danske ynglepar.
De unger, der er kommet på vingerne, kommer fra ynglepar i Tofte Skov og Hals Nørreskov. Begge steder ligger i Nordjylland.
Det ærgrer Hans Christophersen, der er artskoordinator for kongeørnen og er med i Projekt Ørn, som overvåger den danske ørnebestand, hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Det er svært at pege på årsagerne – og dermed løsninger.
Der er ellers fine levebetingelser for kongeørnen i Danmark.
– Det er nedslående nyt. Hvis bare jeg havde forklaringen, vidste jeg, hvad vi skulle gøre.
Anderledes godt går det for en anden stor fugl, nemlig havørnen. I Danmark blev der talt 152 ynglepar i 2021, og 153 af deres unger kom på vingerne.
– Kongeørnen indvandrer næsten samtidig med havørnen i slutningen af 1990’erne, og mens bestanden af havørne nærmer sig 200 – der er måske 180 par i år – har kongeørnens bestand højst været på omkring fem par, siger han.
Hans Christophersen nævner et par mulige årsager til den lave bestand af kongeørne. Nogle dør måske af sygdomme, andre miljøgifte, og så er en enkelt kongeørn fundet skudt.
Men en samlet forklaring har han ikke.
Kongeørnen har ynglet i Danmark siden 1998. Der er teorier om, at den muligvis har været i Danmark tidligere, formentlig engang i 1800-tallet.
Det vides ikke præcis, hvor mange kongeørne som flyver rundt i Danmark nu. Der er selvsagt to ørne i hvert af de fire ynglepar, og derudover flyver en række unger rundt.
Sikkert er det dog, at der er langt flere i Norge og Finland. I Norge er bestanden på cirka 1200 ynglepar, mens den i Finland er på omkring 500 par.
Og så er der en ø i Sverige, Gotland, som alene har 75 ynglepar. De lever af øens store bestand af kaniner.
/ritzau/
Først publiceret: 9. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. december 2022 kl. 7:26