Larmer din nabo? Gør dette før du tager kontakt

Det kan være utroligt frustrerende, hvis naboen larmer, men det er ikke nok at brokke sig til de andre i opgangen. Det kræver en indsats at løse konflikten.

Når der flytter en ny nabo ind, så bank på døren og sig "hej". På den måde sikrer du det bedste udgangspunkt, hvis der kommer uenigheder i fremtiden. 

Tunge fodtrin, larmende fjernsyn eller legende unger.

Larmen fra over-, under- og naboer kan være meget forskelligartet, men fælles er det, at det kan være kilde til stor frustration.

De larmende naboer er et problem for mange, og omkring 20 procent vil i løbet af deres liv befinde sig i en nabokonflikt. Det siger Jesper Bastholm Munk, der er konfliktmægler hos Center for Konfliktløsning.

Her er dine rettigheder

Der gælder forskellige regler, alt efter om du bor i en leje-, andels- eller ejerbolig. Fælles for alle boligformer er det dog, at det er svært at få folk smidt ud af deres bolig.

* Som lejer gælder de regler, der står i din lejekontrakt. Her fremgår det for eksempel, hvornår der skal være ro i ejendommen.

* Hvis du oplever ulovligheder, bør du kontakte politiet og notere dig anmeldelsesnummeret. Det er vigtigt, hvis konflikten skulle udvikle sig til en retssag.

* Er du utilfreds med naboen, så kontakt din administration.

* Udlejere er forsigtige med at smide lejere ud, fordi de risikerer at stå med stort erstatningsansvar.

* Som ejer skal du starte med at kigge på husordensreglerne og kontakte din ejerforening.

* Det kræver gentagne grove misligholdelser og flere advarsler, før det kan komme på tale at smide en person ud af sin lejlighed.

* Det skal vedtages på en generalforsamling, hvis en ejer skal ekskluderes af en ejerforening og sælge sin lejlighed.

* Herfra har ejer seks måneder til at afhænde sin bolig.

* For andelsejere gælder de samme regler som hos lejere. Der er bare ofte en strammere administration.

Kilde: Nikoline Munk Krogh, advokat med speciale i nabokonflikter.

Når du bliver irriteret på naboen, er det vigtigt at tælle til ti, og så kan du derefter følge Jesper Bastholm Munks tre råd til, hvad du skal gøre.

Tag kontakt så hurtigt som muligt

Vi vælger ikke selv vores naboer, og det kræver en indsats at få et godt naboskab.

Det er derfor vigtigt at opbygge et godt forhold til naboen, for har I allerede et forhold, gør det konflikthåndteringen lettere.

– Det gælder om at tage kontakt med din nabo, inden der er problemer. Så er det lettere at løse konflikter, når de opstår, siger Jesper Bastholm Munk.

Hvis du oplever larm fra en nabolejlighed, har Jesper Bastholm Munk også et konkret råd: Vent med at tage kontakt, indtil efter irritationen har lagt sig.

– Man skal ikke altid smede, mens jernet er varmt, siger han.

– Du skal ikke handle på følelser og sanser, men derimod tænke dig om.

Det sidste, du skal gøre, er dog at undgå kontakten.

Går du for længe med dine frustrationer, eller deler du dem kun med de andre i opgangen, så fører det til alliancer. Det kan i sidste ende være med til at hælde benzin på konfliktbålet, forklarer Jesper Bastholm Munk.

Bliv på egen banehalvdel

Når tiden er kommet til at tage en snak med din nabo omkring støjen, er det heller ikke ligegyldigt, hvordan du gør det.

Fokuser på dig selv. Hvad oplever du, og hvordan påvirkes du af konkrete situationer?

– Vær spørgende, og lyt i stedet for at sætte din nabo i bås, siger Jesper Bastholm Munk.

– Når du sætter folk i kategorier, så er det, du ender med at konfliktoptrappe.

Lav klare aftaler

Efter snakken bør I have fokus på at lave klare aftaler, så de kan overholdes.

Selv om det ikke altid kan føles sådan, er Jesper Bastholm Munk nemlig ikke i tvivl om, at vi alle sammen gerne vil undgå konflikter.

– Folk er faktisk ret gode til at løse konflikter. Det kræver bare, at vi sættes i de rigtige rammer, siger han.

Hvis du ikke lykkes med din indsats, kan det være godt at søge hjælp. Det kan enten ske hos en konfliktmægler eller gennem advokater, som kan hjælpe dig med dine rettigheder i situationen.

Det er selvfølgelig også muligt at gå rettens vej, men det kan være svært. Det forklarer Nikoline Munk Krogh, der er advokat med speciale i nabosager ved advokatfirmaet Sagførerne.

– Det skal være ret voldsomt, før man kan gå rettens vej. Børn har for eksempel lov til at larme til en hvis grad, så der skal være tilfælde med meget natteroderi, meget høj musik, stoffer eller kriminalitet, siger Nikoline Munk Krogh.

Læs mere om naboer, larm og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 10. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 10. november 2022 kl. 14:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og