Billigt i biffen: Se Paprikas komedie “Fædre og mødre”

Paprika Steen mener, at moderne forældre har fået for meget magt over både skolen og deres børn. I hendes nye komedie får de lov til at se sig selv i spejlet. Du kan komme billigt i biografen med SeniorNews og se filmen.

- Jeg tror det handler om, at vi er en curlinggeneration af forældre, der har svært ved at slippe suverænitet over vores egne børn, mener Paprika Steen. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix.

Moderne forældre fylder for meget, mener skuespilleren og instruktøren, Paprika Steen.

Legeweekender, madgrupper, fælles fødselsdage og Aula. Der er hårdt pres på forældre til børn i skolealderen, og nogle gange bliver det for meget.

Katrine Greis-Rosenthal og Jacob Lohmann har hovedrollerne som Piv og Ulrik, hvis datter skifter skole for 4. gang.

Det er dog ikke udelukkende samfundets skyld, for forældrene bør også træde mere i baggrunden. Det siger Paprika Steen, der er biografaktuel med den sjov og anmelderroste komedie filmen “Fædre og mødre”.

SeniorNews har sammen med Faglige Seniorer en særforestilling rundt i hele landet, hvor du for blot 69 kroner kan komme ind og se filmen. Læs mere om det i slutningen af artiklen.

Gået amok i skolen

– Vi har sejret af helvede til som forældre, og det, der startede som en positiv idealistisk tankegang, er løbet amok på en eller anden måde, siger instruktøren Paprika Steen om sin ideen til sin nye film.

Under researchen til filmen talte Paprika Steen med lærere, skoleledere og forældre, og her blev hun bekræftet i, at forældrene fylder for meget i dagens skole.

– Jeg tror også, det handler om, at vi kommer fra en curlinggeneration af forældre, der har svært ved at slippe suverænitet fra deres egne børn. Men jeg tror på, at barnet skal på en rejse selv, siger Paprika Steen.

– Hvis forældrene hele tiden er inde over og synes noget andet end læreren, så bliver det en svær proces.

Komedien har hun skrevet sammen med Jakob Weiss, som hun også samarbejdede med til hendes julefilm “Den tid på året”.

Forældrene på hyttetur

I “Fædre og mødre” følger vi forældreparret Ulrik og Piv, hvis datter flytter skole for fjerde gang. Her skal forældrene forsøge at integrere sig i forældregruppen på den årlige hyttetur.

Her er der mange forskellige forældretyper. Blandt andet spiller Rasmus Bjerg den kiksede far, der fikser alt, Lise Baastrup har altid kage med, og Carsten Bjørnlund er alfahannen Thorbjørn.

Det bliver til både gode og dårlige stunder, når vidt forskellige mennesker med forskellige forudsætninger og interesser er tæt samlet i 48 timer.

Overordnet handler diskussionerne dog om børnene. For der er en åbenlys interessekonflikt forældrene imellem.

– Alle er i bund og grund interesseret i en ting: Deres eget barn. Så hele præmissen for forældresamarbejdet er i virkeligheden forfejlet, siger 58-årige Paprika Steen.

– Det er i min optik lidt et utopia, at det skal kunne lade sig gøre at arbejde så meget sammen som forældre, men man gør det alligevel ud fra en eller anden idealistisk tankegang.

Erfaring med sønnen

Paprika Steens egen søn Otto har for længst både forladt skolen og er fløjet fra reden.

Dengang han trådte sine barnesko i klasselokalet, indrømmer Paprika Steen dog, at hun også selv var en af de forældre, der fulgte sit barn hele vejen ind i klasselokalet og stressede over forældrearrangementer.

Netop derfor har hun haft stort fokus på ikke at udskamme forældre, men derimod bruge sin egne erfaringer til at vise dem udefra.

– Jeg tilgiver, for jeg har jo også selv haft en smerte omkring det, siger Paprika Steen.

Når Paprika Steen laver film, er hun meget opmærksom på at skildre hele mennesker. Selv om forældrene gør dumme ting, skal vi som publikum også fatte sympati for dem.

– Jeg er meget interesseret i karakterer, som kan være frygtelig ucharmerende, men jeg må altid til sidst forklare, hvorfor vedkommende er ucharmerende eller vred. Ellers er karakteren jo ikke interessant, siger hun.

Paprika Steen står også meget fast på, at hun ikke moraliserer med sine film. Det gælder også i “Fædre og mødre”, som alligevel har en klar moral.

– Opfør jeg ordentligt, tag hensyn til andre, se på jer selv udefra, grin af jer selv, og slap af. Ungerne har det fint, og de kan godt selv finde ud af det, siger instruktøren.

Kendte medvirker

En meget lang række af de mest kendte og dygtigste danske skuespillere medvirker i Paprikas nye film. Det er Katrine Greis-Rosenthal og Jacob Lohmann, der har hovedrollerne, men ellers er det Amanda Collin, Lars Brygmann, Nikolaj Lie Kaas, Line Kruse, Ida Skelbæk-Knudsen, Carsten Bjørnlund, Martin Greis-Rosenthal, Victor Madsen, Lise Baastrup, Rasmus Bjerg, Mikael Birkkjær, Lisa Loven Kongsli, Merete Mærkedahl, Maria Rossing, Filippa Suenson og Peter Zandersen, der tumler rundt som forældrene i historiens mange forviklinger.

Billigt i biffen med SeniorNews

Du kan også komme billigt i biografen med SeniorNews.

Mandag 28. november 2022 ved middagstid viser SeniorNews og Faglige Seniorer Paprika Steens nye komedie ved en lang række særforestillinger rundt i hele landet. Billetterne koster blot 69 kroner, og du kan købe billetter direkte i linket herunder.

Sidste dato du kan købe billetter er 21 november.

God Fornøjelse!

Køb billetter til “Fædre og mødre” HER

Først publiceret: 4. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. november 2022 kl. 8:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og