Andel af kvinder i Folketinget sætter rekord

Procentdelen af kvinder, som er valgt til Folketinget, er højere end nogensinde. Første gang over 40 procent.

79 af de nye folketingsmedlemmer er kvinder. Det svarer til 44,13 procent, og det er den største andel nogensinde ifølge Ritzaus optælling.

Den hidtidige højeste procentandel var ved valgene i 2011 og 2019. Ved begge de valg var 39,1 procent af de valgte til Folketinget kvinder. Det er dermed første gang, at over 40 procent af Folketingets medlemmer er kvinder.

Ifølge Ritzaus optælling kommer Folketinget til at bestå af 100 mænd og 79 kvinder.

Der er 179 medlemmer af Folketinget, hvis man tæller de fire mandater fra Færøerne og Grønland med.

Der blev for første gang valgt kvinder til Folketinget i 1918, hvor fire kvinder fik nok stemmer til at blive folketingsmedlemmer. Det var Karen Ankersted (K), Mathilde Malling Hauschultz (K), Helga Larsen (S) og Elna Munch (R).

Den kvinde, som har fået flest personlige stemmer ved folketingsvalget i år, er fungerende statsminister Mette Frederiksen (S). Hun er i øvrigt også den politiker, som har fået flest personlige stemmer ved valget.

Nogle af de andre kvinder, som har haft et godt valg, når man kigger på personlige stemmer, er Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, og SF-leder Pia Olsen Dyhr.

I alt 1014 kandidater stillede op til folketingsvalget, som blev afholdt tirsdag. Af dem var 389 kvinder.

Ritzaus optælling tager ikke højde for, om en fintælling kan flytte et mandat til en anden kandidat.

Den tager heller ikke højde for, om en kandidat identificerer sig med et andet køn end det, de blev tildelt ved fødslen.

/ritzau/

Først publiceret: 2. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 3. november 2022 kl. 12:01