Sådan planter du ny hæk

Hvis du skal plante ny hæk, så er det en rigtig god idé at plante hækken i slut oktober eller i begyndelsen af november. Læs mere om plantning af hæk.

Fra sidst i oktober og ind i november er det optimale tidspunkt at plante ny hæk på, da jordtemperaturen er høj og vejret fugtigt. Det gælder især, hvis du planlægger at plante hækplanter i potter. Stedsegrønne hække kan du dog med fordel plante allerede i september.

Sådan planter du hæk:

1. Vælg en hæk. De mest almindelige er liguster, bøgehæk, avnbøg og stedsegrønne hække som for eksempel buksbom og taks.

2. Find ud af, hvor hækken skal være. Afmærk med pinde og snor, og mål længden på den samlede hæk op.

3. Køb færdige hækplanter i potter i dit havecenter eller på en planteskole. Regn med cirka ni planter til to meter hæk. Det giver en jævn og uigennemtrængelig hæk. Vent med at plante udækkede hækplanter, altså hækplanter hvor rødderne ikke er i potte, men er spæde og fri for jord, til slutningen af november.

4. Grav en rende, der hvor du har bestemt dig for, at hækken skal være. Grav cirka 30 cm ned.

5. Placér hækplanterne (uden plastikpotte) i renden. Regn med cirka ni styk til to meter hæk.

6. Dæk planternes klump til med jord. Hvis jorden, du har gravet op, er lerholdig eller gruset, skal du ikke bruge den. Erstat den med god, let muldjord, som du kan købe.

7. Dæk kun renden med planterne 90 procent til, så vandet ikke render af, når du vander. Vand i renden, hvis det er en tør periode  og vand eventuelt igen senere – vurdér det ved at kigge på, hvor hurtigt vandet trænger ned i jorden, jorden må ikke svømme. Er det en fugtig periode, kan du blot dække renden og planternes rødder 100 procent til.

8. Klip ikke hækken i toppen, før den har nået den endelige højde, som du ønsker hækken skal have. Men klip den endelig til i siderne.

9. Hold øje med hækken til foråret, da især de løvfældende hække (bøg og avnbøg) kan have brug for ekstra vanding. Kig på bladene – hvis de krøller, mangler de vand. Stik fingeren i jorden – virker den fugtig, er den fin. Er den tør og hård, skal du vande.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 31. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 31. oktober 2022 kl. 14:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og