Hundredtusindvis står til afskæring fra netbank tirsdag

Op mod 500.000 danskere har endnu ikke fået MitID, og sker det ikke inden tirsdag, ryger adgangen til netbank.

Mellem 300.000 og 500.000 borgere står til at miste adgangen til deres netbank, hvis de ikke får oprettet sig med MitID inden på tirsdag.

Det skriver avisen Politiken.

Siden MitID blev udgivet, har der været en opgave i at få borgere flyttet fra det ældre system, NemID, over til det nye.

Og mens de nyeste tal ifølge Politiken viser, at langt størstedelen af NemID-brugerne har fået oprettet sig i MitID, mangler et mindretal af betydelig størrelse altså stadig statens nye it-løsning.

Det har i lang tid været muligt at bruge NemID til at logge på både offentlige tjenester som Borgerservice og sundhed.dk og private systemer som netbank og forsikringsselskaber.

Men for de to sidstnævnte ryger adgangen på tirsdag.

Det betyder, at man fra tirsdag skal være oprettet med MitID for at få adgang til eksempelvis sin netbank. Der kan man ikke længere logge ind med NemID.

MitID blev lanceret i slutningen af 2021.

Siden har det knebet med at få alle NemID-brugerne over til MitID, og skæringsdatoen er allerede blevet udskudt i fire måneder én gang.

I forbindelse med udskydelsen gav Finanstilsynet bankerne et påbud om, at de ikke må give adgang til bankerne med NemID-nøglekortet efter den 31. oktober i år.

Her kan man normalt også bruge NemID uden nøglekortet, hvis man har eksempelvis NemID-appen, men bankerne traf den beslutning at lukke helt ned for brugen af NemID efter skæringsdatoen.

Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, som sammen med Digitaliseringsstyrelsen står bag MitID, mener, at Politikens anslåede tal er for højt.

Der er udstedt 4,7 millioner MitID, og med cirka 5 millioner, der inden for de seneste seks måneder har brugt NemID, giver det en difference på omkring 300.000 personer.

– Af de 300.000 er der cirka 100.000, der ikke anvender netbank. Potentialet er altså cirka 200.000.

– Det, der kendetegner mange af disse brugere, er, at de bruger NemID sjældent. Og man må derfor forvente, at de drypvist kommer på MitID, når behovet opstår. Det er jo ikke et krav, at man skal have MitID, lyder det i et skriftligt citat fra digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen.

Han pointerer, at ikke alle har stort behov for at komme på netbank, da bankforretningen kører videre.

Når de får behov for at logge på, kan de få deres MitID gennem eksempelvis appen eller borgerservice.

– Vi ved, at der er mange unge i restgruppen, cirka 40.000 er mellem 15 og 18 år. De anvender NemID i banken i mindre omfang, og det kan derfor tage lidt længere tid, inden disse unge vælger at få MitID, udtaler Michael Busk-Jepsen.

Endelig regner Finans Danmark med, at en del af restgruppen vælger andre løsninger. Det kan være ældre, der dropper at få MitID og i stedet vælger en fuldmagtsløsning.

/ritzau/

Først publiceret: 27. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 27. oktober 2022 kl. 10:16