Flere trafikuheld under Folketingsvalg kan skyldes valgplakater

I valgperioder er der flere biluheld end normalt i byerne, viser nyt studie. Valgplakaterne kan bære skylden.

Det kan være en god idé at være særligt opmærksom i trafikken i den kommende valgperiode. Bilister i byerne har nemlig øget risiko for at køre galt, når der er valgkamp.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af studerende fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Albert Bisgaard og Magnus Poulsen.

De studerende har fået vejledning fra Anders Stockmarr, der er lektor på universitetets Institut for Statistik og Dataanalyse.

– I den periode, hvor valgplakaten er oppe at hænge, har vi estimeret, at der er cirka et halvt uheld ekstra per dag inden for byzonerne, i forhold til hvad der ellers ville være, siger han.

Lektoren understreger, at undersøgelsen højest kan påpege en sammenhæng mellem det øgede antal trafikuheld og valgplakaterne i gadebilledet.

– Det kunne jo godt skyldes, at man kigger op på valgplakaterne og bliver mindre opmærksom i trafikken, og så sker der jo nogle gange det, at man kører galt, siger Anders Stockmarr.

Ud over Folketingsvalg har de to studerende bag projektet også undersøgt trafikuheld under kommunalvalg, EU-valg og folkeafstemninger. Også de tal antyder, at valgplakaterne forstyrrer bilisterne.

– Men de effekter er så små, at vi ikke har kunnet dokumentere, at de rent faktisk er der, siger lektoren.

Årsagen til det kan være, at vælgere traditionelt er mere optagede af folketingsvalget end af eksempelvis kommunalvalg. Derfor kigger bilisterne måske mere på valgplakater af kandidater til Folketinget.

– Tallene skal bruges til at advare om, at bilister i byerne skal være forsigtige under valgkampen. Man skal lige tage bestik af trafikken én gang mere, inden man kigger op på valgplakaten, siger Anders Stockmarr.

Datasættet er indsamlet fra hele landets byer under syv valg til Folketinget i perioden 1997 til 2019.

De studerende har udeladt ulykker uden for byzonen, fordi der ofte er færre valgplakater på landet end i byerne.

Fra datasættet er også udeladt ulykker, hvor de involverede har været påvirket af alkohol eller medicin og ulykker forårsaget af dårligt vejr.

/ritzau/

Først publiceret: 10. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2022 kl. 7:13