Film med Sofie Gråbøl går sin sejrsgang ved prisfest

Filmen "Rose" modtager fire priser ved Svend Prisen, mens "Badehotellet" er Årets Danske Tv-dramaserie.

Dansk film og tv har onsdag aften kastet glans og glamour over Svendborg, der har dannet rammen om uddelingen af den publikumsbestemte Svend Prisen med komikeren Lars Hjortshøj i spidsen som vært.

Ved aftenens prisshow blev filmen “Rose” den helt store vinder. Ikke nok med at den snuppede statuetten som Årets Danske Film. Sofie Gråbøl og Anders W. Berthelsen modtog også priser som henholdsvis Årets Kvindelige og Årets Mandlige Skuespiller for deres præstationer i filmen.

“Rose” foregår i 1997 og handler om Inger, spillet af Sofie Gråbøl, der er skizofren, og som tager med bus til Paris sammen med sin søster og svoger.

Filmen kan også gå hjem med Biografklub Danmarks Asta-pris.

Imens gik prisen som Årets Danske Børnefilm til “Krummerne – det er svært at være 11 år”.

I kategorien for serier var det TV 2’s seermagnet “Badehotellet”, der igen i år havde en succesfuld aften og hev begge priser med hjem. Her blev den niende og seneste sæson, der blev sendt i starten af året, kåret til Årets Danske Tv-dramaserie.

Og Jens Jacob Tychsen blev kåret til Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie for sin præstation i seriens seneste sæson.

I “Badehotellet” indtager han rollen som skuespilleren Edward Weyse.

Faktisk har den populære serie et godt forhold til Svend Prisen. I år er det nemlig femte gang, at den er blevet kåret til Årets Danske Tv-dramaserie.

Også de juryvalgte Svend Hædersprisen og Juryens Hæderspris er blevet uddelt. De er gået til henholdsvis skuespiller Lars Mikkelsen samt filminstruktør og manuskriptforfatter Jonas Risvig.

Han har blandt andet instrueret serien “Drenge”, der havde premiere på Viaplay 14. august.

Det er 18. gang, at Svend Prisen er blevet uddelt. Det særlige ved prisen er, at det suverænt er publikum, der har valgt aftenens vindere i de regulære kategorier.

De nominerede film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og så vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra de 10 film.

Men det var ikke kun danske film, der blev hædret ved onsdagens prisfest.

“Top Gun 2: Maverick” med verdensstjernen Tom Cruise i hovedrollen blev nemlig kåret til Årets Udenlandske Film, mens animationsfilmen “Syng 2” fik prisen for Årets Udenlandske Børnefilm.

/ritzau/

Først publiceret: 31. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 1. september 2022 kl. 7:07