Dronningen inspicerer egne værker på fransk udstilling

En udstilling af dronning Margrethes værker er åbnet i Frankrig, og onsdag har kunstneren selv været forbi.

Dronning Margrethe har onsdag besøgt en udstilling med malerier, akvareller og découpager, som hun selv har kreeret, i Cahors i Frankrig.

Udstillingen hedder “Margrethe II de Danemark, artiste-Reine” og markerer dronningens 50-års regentjubilæum.

Samtidig understreger det de tætte bånd, som i generationer har bundet kongefamilien tæt sammen med området ved Cahors.

I Cahors ligger nemlig Chateau de Cayx, der har været ejet af kongefamilien siden 1974. Dronningen og afdøde prins Henrik har brugt det som sommerresidens.

Udstillingen blev i midten af juli indviet af prinsesse Marie, som siden 1. oktober sidste år har arbejdet som kulturrepræsentant på Danmarks ambassade i Paris. Her er hendes opgave at styrke dansk kultur og samarbejde.

Men onsdag har kunstneren bag udstillingen altså selv deltaget i ferniseringen.

Det ældste værk på udstillingen er et orange blomsterbillede af morgenfruer. Det malede dronningen i 1947, da hun var syv år og gik i skole på Amalienborg.

Siden hun var barn, har dronningen holdt af at tegne og male og udfolde sig kreativt.

På udstillingen er der også landskabsmalerier fra Chateau de Cayx og fortolkninger af H.C. Andersen-eventyret “Snedronningen” igennem découpager, hvor udklip limes sammen til nye motiver.

Ifølge kongehuset er det være første gang, at franskmændene kan “opleve en samlet, retrospektiv udstilling” af dronning Margrethes “mangfoldige kunstneriske virke”.

Dronningens arbejde med at male billeder blev mere og mere seriøst i begyndelsen af 1970’erne.

Det var nogenlunde samtidig med, at hun illustrerede Tolkiens ”Ringenes Herre”-trilogi under pseudonymet Ingahild Grathmer.

Dronning Margrethe har løbende udstillet sine malerier, lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger. Hun har også designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Og på byens bibliotek, la médiathèque du Grand Cahors, vises netop dronningens illustrationer til fantasybøgerne. Udgaven med de illustrationer blev udgivet i 1977.

Udstillingen på Musée Henri-Martin løber frem til 5. marts 2023.

/ritzau/

Først publiceret: 17. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. august 2022 kl. 7:41