Andreas Mogensen tester dansk udstyr på næste rumrejse

Ti projekter er udvalgt til Andreas Mogensens rumrejse i 2023, der kommer til at vare et halvt år.

Astronauten Andreas Mogensen skal afprøve dansk teknologi i rummet på sin næste mission i 2023.

Det oplyser Danish Aerospace Company, som står bag tre af de teknologier, som skal testes, i en pressemeddelelse.

– Det er altafgørende, at vi kan få det demonstreret ude i rummet, hvor der er nogle helt andre forhold, end vi har her på jorden, siger administrerende direktør i selskabet Thomas Andersen.

I løbet af de næste år vil markedet for rumfart blive større, og derfor er det vigtigt at udvikle produkter til det, mener han.

– Der er en masse firmaer med planer om at sende både astronauter og almindelige mennesker ud i rummet i de kommende år. Det marked forfølger vi naturligvis, siger Thomas Andersen.

Den Europæiske Rumorganisation og Uddannelse- og Forskningsministeriet har i samarbejde udvalgt ti projekter, som skal med Andreas Mogensen ud i rummet.

Danish Aerospace Company har blandt andet leveret vandrensningsfiltre.

– Astronauter bruger mellem fire og seks liter vand om dagen på en rumrejse, så der er helt sikkert et marked for det, siger Thomas Andersen.

Det er særligt spændende, at det er Andreas Mogensen, der skal teste udstyret, udtrykker Thomas Andersen.

– Det er jo altid dejligt, når det er en dansker, der skal afprøve dansk teknologi. Andreas er umådeligt dygtig og kvalificeret, siger Thomas Andersen.

Missionen kommer til at vare et halvt år og forventes at starte i juli 2023. På sin første mission i 2015 arbejdede Danish Aerospace Company også tæt sammen med Andreas Mogensen. De er glade for, at det nu bliver en længere mission.

– Det er rigtig dejligt, at han får et halvt år. Sidst var det lidt et kapløb om at nå det hele, siger Thomas Andersen.

Andreas Mogensen skal flyve med det amerikanske rumfartsselskab SpaceX til Den Internationale Rumstation ISS. Han er den første ikke-amerikanske pilot på en SpaceX-mission.

/ritzau/

Først publiceret: 8. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. august 2022 kl. 7:35