Mand og kvinde tiltalt for hvidvask af 29 milliarder

Anklagemyndigheden vurderer, at en omfattende sag om hvidvask er særligt grov, fremgår det af anklageskrift.

En mand og en kvinde er blevet tiltalt for forsøg på hvidvask af 29,4 milliarder kroner igennem Danske Banks nu lukkede filial i Estland.

Det fremgår af anklageskriftet imod dem, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Sagen er den samme sag, hvor en 49-årig kvinde fra Litauen blev idømt fire år og en måneds fængsel den 23. juni. Hun tilstod hvidvaskningen.

I forbindelse med dommen var det fremme, at manden og kvinden i modsætningen til den 49-årige nægter sig skyldige.

Ifølge anklageskriftet er hvidvaskningen blevet begået fra 2008 til 2016 og igennem i alt 40 kommanditselskaber, der var stiftet i Danmark.

Da der faldt dom imod den 49-årige kvinde, var det fremme, at alle selskaber havde konti i Danske Banks filial i Estland, og det var netop i forbindelse med politiets undersøgelse af forholdene i filialen, at interessen samlede sig om de mange kommanditselskaber.

De var karakteriseret ved ikke at have hjemmesider, ligesom der ikke var spor af almindelig drift, konstaterede senioranklager Rasmus Maar Hansen under sagen imod kvinden.

Selskaberne havde for eksempel adresse i et turistkontor på De Britiske Jomfruøer, postkasser i London eller på Seychellerne.

Det fremgår af anklageskriftet, at anklagemyndigheden betragter den lange gerningsperiode, antallet af selskaber, beløbets størrelse og den professionelle tilgang som skærpende omstændigheder.

Sagen starter 20. september ved Københavns Byret og skal køre over en lang række retsdage.

Ud over en straf til de to tiltalte vil anklagemyndigheden også gå efter, at den tiltalte mand skal udvises af Danmark.

Det blev den 49-årige kvinde også ved sin dom.

/ritzau/

Først publiceret: 12. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 12. juli 2022 kl. 7:07