Vind Benjamin Koppels bog om hans jødiske familie

Musikeren Benjamin Koppel har skrevet en rost slægtsroman om sin jødiske familie i 30'ernes København.

Som så mange andre kunstnere, så fik også musikeren Benjamin Koppel pludselig tid under corona-epidemien til at arbejde med et projekt, han havde gået med i tankerne; nemlig at skrive sine jødiske bedsteforældres historie. Det er nu blevet til en rost roman, “Annas Sang”, som netop er udkommet på forlaget Gyldendal.

“Annas Sang” er Benjamin Koppels farverige og dramatiske historie om sin slægt.

-Anne er min farfars søster, som jeg besøgte flere gange udenfor Paris i årene 2007 og frem til 2019, hvor hun døde 96 år gammel, fortæller Benjamin Koppel.

Under besøgene hos Anna Koppel – der i romanen hedder Hannah Koppelman – fortalte hun om sit liv, og sammen de mange familie-overleveringer om “den mærkelige tante” i Paris, blev Benjamin Koppel inspireret til at komponere ni stykker musik, som sangerinden Cæcilie Nordby satte tekst til. Sange, der udkommer i disse dage med titlen “Annas Dollhouse”.

Mere i historien om Anna

-Men efter jeg havde skrevet musikken, kunne jeg mærke, at der var mere i Annas skæbne. Derfor gik jeg i gang med at skrive hendes historie, og det fik jeg så pludselig god tid til, da alle engagementer og koncerter blev aflyst under corona.

Benjamin Koppel ved Fiolstræde nummer 28, hvor hans familie boede i 1930’erne. Foto: Sara Galbiati, Gyldendal.

Benjamin Koppels gamle dansk-franske tante var helt med på ideen om, at Benjamin skrev hendes historie. Ja, hun opfodrede ham endda til at digte løs, kort før hun døde.

-Det er jo en roman, så jeg var fri til at skrive som jeg ville. Jeg har brugt gamle anekdoter, familie-historier, digtet noget selv og ikke mindst researchet rigtig meget. Jeg vil skyde på, at 20 procent af bogen er korrekt, og 80 procent er fiktion.

Hjælp af datteren

Undervejs fik Benjamin Koppel stor hjælp til researchen af sin ældste datter, Astrid på 19 år, der netop er blevet musik-student på Sankt Annæ gymnasium. Hun var begejstret for at få det spændende indblik i sin familie-historie, og hun nåede også med til Paris for at møde den gamle tante, Anna, før hun døde.

Benjamins yngste datter, Viola på 16 år er lige nu ved at afslutte sin musik-efterskole, og skal begyndte på musik-gymnasiet Sankt Annæ ligesom sin storesøster, efter sommerferien.  På den måde går den musikalske arv videre til en ny generation af Koppeler.

Annas familiehistorie

"Annas Sang" er saxofonisten og musikeren Benjamin Koppels første skønlitterære bog, og han er dykket ned i et emne, som han kender rigtig godt; nemlig sin jødiske  familiehistorie.

Historien tager sit udgangspunkt i det indre København i 1930'erne, hvor den jødiske familie, Koppelmann, bor i Fiolstræde 28. Den viljestærke og meget traditionsbundne mor Bruche og faren, skrædderen Yitzak, bliver lidt efter lidt forvist til de bagerste rækker i synagogen, fordi deres fire sønner forkaster de jødiske kvinder, som ægteskabsmægleren Mendel Fusgeyer, finder til dem.

Til sidst er der kun det yngste barn, datteren Hannah, tilbage til at redde familiens ære. Men det kræver, at hun både ofrer sin lovende musikalske karriere, sin danske kærlighed og sit fædreland samt flytter til Frankrig.

Den sære tante

-Jeg havde gennem hele mit liv hørt om "den mærkelige tante i Paris". Der har også været anekdoter om hende i flere generationer i min familie. Men jeg mødtes med hende i 2007, og hun var ikke spor sær. Vi holdt forbindelse, og hun begyndte at dele sine både lyse og mørke minder med mig, fortæller Benjamin Koppel.

Den første halvdel af bogen fortæller detaljeret og gribende om de mange jødiske traditioner og om hverdagen i en stor, musikalsk, men også fattig familie i København i 30'erne. Efterhånden som Hanna Koppelmann vokser op, bliver bogen en fortælling om 100 års undertrykkelse af en kvinde, der var lige så dygtig en musiker, som sin brødre.

-Undertrykkelsen af kvinder er allestedsnærværende i verden stadig. Mange kvinder lever stadig sindssygt undertrykt. Den idioti må vi ikke glemme. Også derfor har det været vigtig for mig at skrive præcis denne historie, siger Benjamin Koppel, der har to døtre.

Om forfatteren

Benjamin Koppel (født 1974) er saxofonist, komponist og forfatter. Han udgav i 2011 sammen med coach Casper Rongsted bogen ”Ud af musikken – Sådan forklarer man musik for en kat”, hvor han delte ud af sine erfaringer med at lære, præstere og kreere i musikkens verden.

Vind bogen

Bogen er netop udkommet på forlaget Gyldendal, og koster 300 kroner.

Forlaget Gyldendal og SeniorNews udlodder sammen 2 eksemplarer af bogen.  Vinderne bliver udtrykket onsdag 1. juni 2022.

God fornøjelse!

Vinderne er Laila Balling Larsen, Roskilde og Ulla Justesen, Terndrup. 

Først publiceret: 24. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 6. juni 2022 kl. 12:23