Maj: Nu skal huset males og overflade-behandles

Der er gode muligheder for at male huset i maj. Det kræver en periode med tørvejr, men hvis man venter for længe, kan man risikere, at det bliver for varmt.

Det er en god idé at male udendørs, inden det bliver alt for varmt. - Hvis malingen ikke har fået lov at hærde under de optimale betingelser, kan det have nemmere ved at slippe eller tørre ud, og så vil man hurtigere skulle ind igen og vedligeholde, siger Henrik Bisp, der er tømrer, byggesagkyndig og byggeteknisk fagekspert hos Videncentret Bolius.

Dagene bliver lysere og længere, og maj måned betyder forhåbentlig et farvel til minusgrader og dårligt vejr.

Derfor er der god mulighed for at male og få lavet de reparationer, der måtte være uden på huset.

“Når man ser på de traditionelle temperaturer i maj måned, må man gå ud fra, at vi er oppe på et varmeniveau, der gør, at vi kan bruge stort set alle produkter, uanset hvad der skal repareres,” siger Henrik Bisp, der er tømrer, byggesagkyndig og byggeteknisk fagekspert hos Videncentret Bolius.

Vær opmærksom på vejret

Man skal dog stadig være opmærksom på vejrforholdene – uanset hvornår man sætter sig for et udendørs malerprojekt.

Når solen skinner, vil mange måske have lyst til at skynde sig at gå i gang med penslen – men det skal man være forsigtig med.

“Hvis man påfører maling på en overflade, og solen står og bager på, så vil produktet relativt hurtigt hærde og tørre,” siger Henrik Bisp.

Og det går både ud over de beskyttende egenskaber i malingen og det pæne resultat.

“Så er det tørret for hurtigt til, at det når at hæfte ordentligt,” siger Henrik Bisp.

Hvis du maler vinduer eller træværk i direkte sol, så striber malingen, inden den når at sætte sig, supplerer Simone Bille, som er bygningsmaler og selvstændig i firmaet Nuance Interiør- og Malermester.

Mal i skyggen

Her har Simone Bille et godt tip, når man beslutter sig for at gå i gang med at male. Det er nemlig en god idé at holde sig i skyggen, når man maler udendørs.

“Det er bedst at gå imod solens retning, så man ikke maler i solen. Det kan være svært at undgå. Men som hovedregel – forsøg at male i skyggen. Om morgenen begynder man på vest- eller sydsiden, så man kan nå at arbejde, inden solen varmer husfacaden op til middag,” forklarer hun.

Udnyt det lunere vejr til disse gøremål på huset

* Lunere temperaturer kan gøre det mere oplagt at lave reparationer på huset. Ikke nødvendigvis af hensyn til materialer, men af komforthensyn.

* Det er for eksempel mere behageligt at udskifte en knækket tagbelægning eller isolere loftet, når det ikke er bidende koldt.

* Udskiftning af vinduer eller hele ruder er også mere oplagt, når det bliver lunere. Så betyder det mindre for energiforbruget og komforten, at der er åbent en hel eller halv dag.

Kilde: tømrer, byggesagkyndig og byggeteknisk fagekspert hos Videncentret Bolius Henrik Bisp.

Maling skal derudover helst have en jævn temperatur for at hærde optimalt.

– Det kræver som hovedregel en grundtemperatur omkring ti grader både dag og nat. Og her om foråret er der tit koldt og fugtigt om natten, siger Simone Bille.

Hvis man har svært ved at vurdere, om det er tørt nok til at male, kan man købe en fugtmåler. Ofte kan man også leje eller låne en der, hvor man køber maling.

“Det er altid at foretrække, at man sætter en fugtmåler på til at teste, at niveauet er, som det skal være,” siger Simone Bille.

Det anbefalede fugtniveau er forskelligt, alt efter om det er træ eller murværk – så spørg der, hvor du køber materialerne, siger hun.

Ikke vente for længe

Man skal samtidig have for øje, at man ikke venter for længe med at male – for så risikerer man, at malingen tørrer, inden det når at trække ordentligt ind.

Hvis det kribler i fingrene efter at komme i gang med den udendørs gør-det-selv-renovering af huset, er det vigtigt at sørge for at tjekke standen på mur- eller træværket og gøre sit forarbejde.

“Få ydervæggene renset ned for løstsiddende maling, og vask for snavs og alger – mange gange skal det have noget algerens,” siger Simone Bille.

Hvis man skipper rengøringen, hæfter malingen ikke ordentligt, og algerne kan trænge igennem malingen.

“Det gælder både grønalger og andre alger. Alger på huse ser man tit i form af sorte prikker,” siger Simone Bille.

Først publiceret: 4. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. april 2023 kl. 13:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og