Massiv svindel: Ældre bedrages i stribevis

Voldsom stigning i sager om svindel, hvor bankkunder bliver franarret store summer. Bank i Hillerød har på 14 dage haft 20 sager, skriver TV2 Lorry

Ældre bliver ringet op og snydt for beløb helt op til en halv million kroner eller mere.

Hos Nordea i Hillerød er antallet af sager, hvor ældre bankkunder bliver franarret penge fra bankkontoen, eksploderet. Normalt er der et par af den slags sager om måneden, men de seneste 14 dage er det sket 20 gange.

“Jeg synes, det er rigtig uhyggeligt. Og jeg er rigtig bekymret på vores kunders vegne,” siger bankdirektør Nordea i Hillerød, Mikkel Wollny Bjerrum, til TV2 Lorry.

Svindel til en halv million

Svindlen foregår ved, at ældre kvinder bliver ringet op af gerningsmænd, der udgiver sig for at være fra banken.

På den måde lykkes det – ofte gennem lange samtaler – at lokke personlige bankoplysninger ud af ofrene for derefter af tømme deres konti.

“Det er alt fra 20.000 kroner og helt op til en halv million, har vi også oplevet. Så de er grådige og tager alt, hvad de kan få,” forklarer bankdirektør Mikkel Wollny Bjerrum til TV2 Lorry.

Om bankkunderne efterfølgende kan få dækket tabet i banken er langt fra sikkert.

Stigning på 91 procent

TV2 Lorry har afdækket flere sager, hvor ældre er blevet ringet op og har fået lænset kontoen,

Det er en landsdækkende udvikling, som også Faglige Seniorers nyhedsbrev har beskrevet i mange artikler.

I følge foreløbige tal, som TV2 Lorry har fået fra politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), er antallet af anmeldelser vokset fra 1.142 anmeldelser i 2020 til til 2.178. En stigning på hele 91 procent.

Reglerne for misbrug af dit betalingskort

Betalingsloven regulerer forbrugernes rettigheder, hvis betalingskortet bliver misbrugt.
Ifølge betalingsloven hæfter udstederen af dit betalingskort, fx banken, som udgangspunkt, hvis kortet bliver misbrugt, men i nogle tilfælde skal du betale en del af misbruget selv.
Eksempelsvis hæfter du for 375 kroner, hvis den personlige sikkerhedsforanstaltning til betalingskortet, fx NemID-appen, er brugt.
Du hæfter eksempelvis for 8.000 kroner, hvis banken kan godtgøre, at den personlige sikkerhedsforanstaltning, fx din NemID-app, er brugt, og at du har opført dig så uansvarligt, at man mener, at du selv har gjort misbruget muligt.
Du kan desuden komme til at hæfte for det fulde beløb, hvis banken kan godtgøre, at du har givet den personlige sikkerhedsforanstaltning, fx PIN-koden eller dit NemID, til misbrugeren, og du vidste eller burde havde vidst, at der var mulighed for misbrug.

 

 

Først publiceret: 6. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 8. april 2022 kl. 15:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og