Hvad betyder dit navn? Se det her

Hedder du Dorte, så betyder dit navn "Guds gave", mens Jens kommer fra Johannes og betyder "Gud har vist nåde". Måske har dit fornavn også en flot betydning. Se det i artiklen her.

Der findes over 40.000 godkendte fornavne i Danmark.

Forskere fra Københavns Universitet har kigget på hvad vores navne betyder i et stort projekt.

Sprogforskerne har sammen med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab skabt et videnskabeligt navneleksikon, hvor vi kan få styr på 3.000 navne samt deres oprindelse og betydning.

– Vi kender ikke til mennesker, som ikke bruger navne. Derfor er navneforskning også essentielt, fortæller Birgit Eggert, lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og hovedredaktør på leksikonet, til TV 2.

Forskningens formål

Navnene til leksikonet er udvalgt på baggrund af deres hyppighed og popularitet hos den danske befolkning.

Selve opslagsværket har til formål at kortlægge relationer mellem navne og skal vise, hvordan de personnavne, der bruges i Danmark, ofte stammer fra andre navne. Hertil skal leksikonet vise, hvordan navnene indgår i forskellige stamtræer.

Sprogforsker og hovedredakør Birgit Eggert oplyser til TV2, at det er planen, at Dansk Navneleksikon gradvist skal udbygges med flere navneopslag.

Forskningen og den digitale platform skal ses som et alternativ til andre opslagsværker, som ikke underbygges af videnskabelig evidens og derfor ikke nødvendigvis giver den interesserede dansker, de rigtige forklaringer.

Få stillet nysgerrigheden

– Det er en måde at hjælpe den enkelte dansker med at få stillet sin nysgerrighed, siger hun til TV2.

– Navne er et spejl af samfundet og kan sige en masse om, hvilke forbindelser og kulturelle strømninger danskerne har været påvirket af gennem tiden, forklarer Birgit Eggert.

Derfor kan dataet, som lagres på platformen, ifølge sprogforskeren også bruges til fremtidige undersøgelser om, hvordan samfundet udvikler sig.

I dag er flere end 40.000 navne godkendt som fornavne. Og flere og flere kommer til.

– I dag kan vi blive inspireret af ordlyde fra andre sprog, men vi ser stadig i dag, hvordan navne fra vikingetiden bruges.

Hertil forklarer Birgit Eggert, at der sjældent er navne, som helt udgår. Derved kan navnes stamtræer også blive ved med at vokse.

Elisabeth er sammen med navnet Johannes de to navne, som har flest efterkommere. Hele 72 andre navne nedstammer fra hver af de to navne.

– Man kan blive meget overrasket over, hvilke navne der kommer af hvad, siger Birgit Eggert.

Først publiceret: 30. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2022 kl. 11:49

Se, hvad vi ellers skriver om: