Klima: Grantræ er bedre end plastiktræ

Vil du være allermest klimavenlig, skal du købe et lille rødgran nede om hjørnet.

Køb dit juletræ lokalt og købt et lille. Så hjælper du klimaet bedst.

Grantræer bruger seks til otte år på at vokse for dernæst kun at pryde vores hjem i en måneds tid.

De får tilført kunstgødning og sprøjtes for utøj, så de kan blive så lige og ensartede som overhovedet muligt.

På den anden side har vi de kunstige juletræer, der normalt fremstilles af plastik.

Til gengæld tager de ikke en fysisk plads fra naturen, og så skal de heller ikke tilføres miljøskadelige stoffer for at gro.

Niclas Scott Bentsen er lektor i skov, natur og biomasse på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Genbrug plastik

Han understreger, at den primære indikator for, hvornår plastikjuletræet er mere bæredygtigt end naturlige juletræer, er, hvor mange gange det genbruges.

– I 2009 blev der lavet et videnskabeligt studie i Canada, der viste, at man skulle genbruge det kunstige træ 20 gange, før det var bedre i forhold til klimapåvirkningen, siger Niclas Scott Bentsen til Videnskab.dk.

Det klimavenlige juletræ

* Med til alle de overvejelser, du kan læse om i artiklen, hører træsorten. De mest populære sorter af grantræer til brug som juletræer er rødgran og nordmannsgran.

* Rødgran er mere klimavenlig end nordmannsgran, fordi de vokser hurtigere. De tager kortere tid at producere og optager derfor areal i naturen i kortere tid, forklarer Niclas Scott Bentsen.

* Rødgran kan blandt andet kendes på, at den har spidse og relativt smalle nåle. Derimod har nordmannsgran som Danmarks mest benyttede juletræ blanke og brede nåle med to tydelige striber på undersiden.

Kilde: Niclas Scott Bentsen, lektor i skov, natur og biomasse på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

/ritzau/

Det er baseret på, at man på den ene side har juletræsskovene, der blandt andet fylder meget i naturen, og hvor træerne bliver fældet og brugt en enkelt gang, før de bliver smidt i en container mellem jul og nytår.

På den anden side har man den kunstige mulighed, hvor problemet er, at de er fremstillet af materialer, der ikke er bæredygtige, og hvor produktionen af dem leder til en øget udledning af drivhusgasser.

På den korte bane er det naturlige træ altså bedst, men ifølge studiet vil udledningen af kuldioxid (CO2) fra de naturlige træer overstige den samlede udledning fra et kunstigt træ, hvis man formår at genbruge det i 20 år.

I 2010 og 2018 udkom der til gengæld to andre videnskabelige studier, som modsiger den canadiske undersøgelses resultat.

– Studierne peger i retning af, at man faktisk kun skal bruge ens kunstige træ fire gange, før det er bedre i forhold til klimaet, siger Niclas Scott Bentsen.

Køb mindre træer

Årsagen til de markant forskellige resultater handler om undersøgelsernes fokus og om, hvilke parametre de vælger at tage med i udregningen. Når man taler om miljøpåvirkning, kan det nemlig handle om flere forskellige ting.

Det canadiske studie havde, ud over et fokus på udledningen af drivhusgasser, også fokus på effekten på økosystemet.

Når de canadiske forskere kiggede isoleret på effekten på økosystemet, skulle det kunstige træ kun genbruges to gange for at være bedre end det naturlige.

Men det er ikke så mærkeligt ifølge Niclas Scott Bentsen.

– Produktionen af juletræer kræver jo noget land, og samtidig bliver der også brugt nogle bekæmpelsesmidler, som ikke bliver brugt ved plastikjuletræer. Og så skal man ofte også køre langt for at få fat i et juletræ, siger Niclas Scott Bentsen.

Hvis du vil gøre dit juletræ så bæredygtigt som muligt, så nedsæt din transport og udledning af kuldioxid ved at handle lokalt, er et af rådene fra Niclas Scott Bentsen.

Samtidig foreslår han også, at man køber mindre træer, fordi de optager areal i kortere tid. Så hvis du har samme glæde af et lille og et stort træ, er et lille at foretrække.

Først publiceret: 7. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:16

Se, hvad vi ellers skriver om: