Tre tips og én myte: Forlæng vaskemaskinens levetid

Du risikerer en kortere levetid for din vaskemaskine, hvis du ikke passer på den. Men der er flere ting, du selv kan gøre.

Du må gerne fylde vaskemaskinen op med tøj.

Besværlige kalkbelægninger eller en pumpe, der sætter ud.

Det er ærgerligt at stå med en vaskemaskine, som pludselig ikke virker eller vasker rent. Men der er flere ting, man selv kan gøre for at forlænge levetiden, og der er et oplagt sted at begynde.

– Sørg for at tømme lommerne og tjekke tøjet igennem, så der ikke ligger løse bøjler fra bh’er, nøgler eller penge, siger Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, som i mange år har testet vaskemaskinerne på markedet.

For hvis der er ting, der sætter sig fast, så kan det ødelægge pumpen.

Skru op en gang i mellem

Når først lommerne er tømt, og tøjet ligger klar i tromlen, handler det typisk om at vaske ved lave temperaturer, hvis man vil skåne miljøet. Men en gang imellem kan det godt svare sig at skrue helt op.

– Ellers risikerer man, at bakterierne sætter sig. Der kan det afhjælpe problemet, hvis man kører en vask på 90 grader og måske endda med tom tromle, forklarer Gitte Sørensen.

Hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet, er det ekstra vigtigt at vedligeholde maskinen.

– Så er det at kigge i manualen. Der findes forskellige afkalkningsmidler, man kan bruge, siger hun.

Har du hårdt vand?

Allerede inden man tager maskinen i brug, kan det være en fordel at undersøge vandet i ens lokalområde, da hårdere vand kræver mere sæbe.

Det fortæller Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal.

Men det kan stadig være svært at se kalken, som typisk sætter sig på bagsiden af tromlen.

Hårdt eller blødt vand?

* Vandets hårdhed er et udtryk for indholdet af kalk og magnesium.

* Hårdheden betyder noget for sæbeforbruget ved vask, da hårdt vand kræver mere sæbe end blødt vand, mens det er sværere at skylle sæben ud med blødt vand.

* Der kan være store forskelle fra vandværk til vandværk, men generelt er vandet mere hårdt i Østdanmark end i Vestdanmark.

* Du kan kontakte dit vandværk for de mest aktuelle tal eller slå op på www.geus.dk.

Kilde: Geus - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

– Der kan et trick være at kigge i sæbeskuffen, hvor kalken er nemmere at se, siger han.

Det er også vigtigt at sikre sig mod, at maskinen lækker. Tidligere spændte man slangen til vandtilslutningen på bagsiden, så på ældre maskiner kan man tjekke, at den ikke står og drypper.

Et aquastop kan også hjælpe, og det har de fleste vaskemaskiner i dag. Det er samtidig lovpligtigt, hvis maskinen står i et rum uden gulvafløb.

Fyld gerne til randen

Der er altså flere ting, man kan gøre for at passe på maskinen. Men de to eksperter vil samtidig rette en misforståelse. Din maskine tager nemlig ikke skade af, at du fylder den til randen, som mange ellers tror.

– En maskine på syv kilo skal også kunne vaske syv kilo. Hvis du prøver at veje den fulde mængde tøj af og putte det i maskinen, så er der typisk helt fyldt op. Det er en myte, at der skal være plads til en hånd, siger Gitte Sørensen.

Mens Birger T. Christiansen er enig i, at det generelt er svært at overfylde en vaskemaskine, så kan der være undtagelser.

– Hvis du for eksempel skal vaske et tæppe, der kan suge meget, så kan du måske krydse grænsen, siger han og forklarer, at vaskemaskinen risikerer at flytte sig, hvis den er for tungt læsset.

Men som regel kan man altså godt fylde tromlen, og ifølge Forbrugerrådet Tænk er det faktisk de færreste, der fylder den mængde tøj i, som maskinen kan tage.

Først publiceret: 30. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om: