Er din kode sluppet ud? Sådan skal du reagere
Google holder øje med, om dine koder bliver offentliggjort, og advarer dig, hvis skaden er sket. Får du advarslen, bør du tage det alvorligt, råder eksperter.
– Dine adgangskoder er blevet offentliggjort som følge af et brud på datasikkerheden hos en tredjepart. Du bør derfor ændre dem nu.
Sådan en besked vil en del danskere med smartphones have modtaget fra Google, hvis de bruger browseren Google Chrome.
Google holder nemlig øje med, om dine adgangskoder og brugernavne fremgår i datalæk, der kan findes på internettet. Og er dine data offentliggjort, så bør du reagere.
Lad være med at ignorere beskeden fra Google, fortæller Henrik Larsen, der er chef i it-sikkerhedsselskabet DKCert og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.
Skynd dig at skifte
– Skynd dig at skifte de passwords, det handler om. Og lad være med at bruge det samme password forskellige steder. Det er altid det gode råd, fordi så er skaden ikke lige så stor, når en af de platforme, du logger ind på, bliver hacket, siger Henrik Larsen.
– Man skal tage det alvorligt. Du må lave din egen risikovurdering af, hvad det betyder for dig: “Er det lige meget, fordi det bare er en kode, der giver mig adgang til at læse avis, eller er det noget, der har med min økonomi at gøre, så det skal beskyttes?”. Men jeg vil altid anbefale, at man skifter koden. Dine lækkede brugeroplysninger vil typisk blive offentliggjort eller sat til salg, så hackerne kan tjene penge på oplysningerne.
Dit eget system
Du kan i vid udstrækning undgå at blive offer for hackerne, hvis du bruger såkaldt to faktor-godkendelse, der gør, at du logger ind via to trin i stedet for blot et.
Du kan også bruge en passwordmanager, som kreerer unikke passwords for dig til hver af dine konti, siger Henrik Larsen. En passwordmanager kan nemt downloades. Eller du kan selv stå for at skabe unikke passwords til hver enkelt konto eller bruger, du har på nettet.
Vil du selv lave alle dine koder og samtidig sikre dig, at hackerne ikke finder frem til dem, anbefaler chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup, at du laver et system i hovedet.
Husk disse råd når du laver adgangskoder
* Genbrug ikke dine kodeord.
* Brug lange kodeord med mange tegn, store og små bogstaver og tal.
* Undgå simple talrækker som 123456 eller enkelte, hele ord som Sommer eller Aalborg.
* Brug ikke kodeord, som er hentet fra din hverdag: Navnet på dine børn, din hund eller din adresse. Detaljerne kan nemlig være nemme at finde på internettet.
* Lav et system i hovedet, så du husker de svære kodeord. Systemet kan være, at hvert ord starter med et bogstav i et navn på en, du kender og kan huske: enmandmaledealdrig (En Mand Malede Aldrig = Emma).
* Du kan downloade en passwordmanager, der samler alle dine kodeord ét sted og samtidig kan lave alle kodeord for dig. Den eneste kode, du så behøver at huske, er koden til din passwordmanager.
* Du kan også bruge to trins-bekræftelse. Programmet gør, at kode og brugernavn skal følges op med endnu en faktor, for eksempel fingeraftryk på din smartphone eller bekræftelse på mail.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk.
– Man kan bygge små historier op i hovedet, så man får et system til at huske det. En kode kan være noget med: “jegLøberpåSkiiNorge1983”. Så kan hvert andet ord i den sætning være med stort begyndelsesbogstav og slutte med 1983, hvis det var dengang, du begyndte at stå på ski, siger hun.
Ikke bruge nemme koder
Henrik Larsen bemærker, at man skal holde sig fra nemme, klassiske koder som for eksempel “Sommer21”. Det skal være længere og mere indviklet med tegn og bogstaver.
Benyt advarslen fra Google som en kærkommen lejlighed til at få styr på din it-sikkerhed, anbefaler Anette Høyrup. Hun kalder det it-hygiejne.
– Man skal forholde sig til det, synes jeg. Og man skal vide, at ens data ligger og flyder rundt omkring. Man kan risikere, at kodeord bliver hacket.
– Man skal ikke gå i panik. Brug det som en anledning til at kigge det igennem. Det er kun sundt at få sit kodeord ændret en gang imellem. Og få lukket de konti, som ikke længere er relevante for dig, siger hun.
Forbrugerrådet Tænk råder dig også til at stoppe med at bruge din Facebook-profil som login til andre hjemmesider, som man ofte har mulighed for.
– Selv om Facebook har en høj sikkerhed, så betyder det bare, at man giver Facebook nøglen til data på den konto. Og kan man pludselig ikke logge ind på sin Facebook, så kan man heller ikke komme ind på de andre konti, siger hun.
/ritzau fokus/
Først publiceret: 21. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:27