Styr på din røgalarm? Her skal du passe på

Det kan ende rigtig galt, hvis man bor uden røgalarm, eller hvis den, man har, ikke virker. Her er eksperternes råd til, hvordan du sikrer dig bedst muligt.

Røgalarmer i dag behøver ikke blive boret op. De kan sættes op med tape.

Levende lys i de mørke måneder.

De kan være indbegrebet af hygge, men den åbne ild fra stearinlys og kaminer kan få brutale konsekvenser, hvis man ikke har sørget for brandsikkerheden.

– Røgalarmen er jo vigtig, fordi den giver mulighed for at opdage en brand i tide, så den ikke når at udvikle sig til en katastrofe, siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden.

Ifølge de seneste tal fra TrygFonden og Beredskabsstyrelsen, som kom i 2020, bor hver fjerde uden mindst én fungerende røgalarm i hjemmet.

Især unge og ældre

Det gælder især unge og ældre, og derfor opfordrer René Højer til, at man hjælper forældre og bedsteforældre med at få en alarm, hvis de ikke allerede har, ligesom børnene kan være hjulpet af en røgalarm i udflyttergave.

Ofte er årsagen til den manglende røgalarm, at de kan virke besværlige at sætte op. Men faktisk er der ikke brug for en boremaskine længere, da mange alarmer kommer med dobbeltklæbende tape.

Husk brandrådene

Ifølge brandvæsenet sker alt for mange brande på grund af hverdagsfejl, og derfor har myndighederne blandt andre følgende brandråd:

* Stil ikke levende lys nær gardiner og andet let antændeligt.

* Gå aldrig fra levende lys.

* Sluk kontakter til elektronik, der ikke er i brug.

* Sluk komfuret, hvis du ikke er i nærheden.

* Ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn.

Kilde: Trygfonden og Beredskabsstyrelsen.

– Så skal du bare klistre den op i loftet, og det er jo en kæmpe fordel, siger René Højer.

Hvert år sker der mere end 60.000 brande i private hjem, og særligt omkring jul stiger risikoen, hvilket gør højtiden oplagt til at tjekke op på sikkerheden.

– Julen kan måske motivere lidt, for hver tredje brand skyldes levende lys.

Anbefalingen fra TrygFondens projektchef er, at man som udgangspunkt har en røgalarm på hver etage og i nærheden af de rum, hvor man kan finde på at tage en lur.

Til gengæld bør den ikke hænge i køkkenet eller på badeværelset, hvor mados og damp risikerer at starte en fejlalarm.

Krav til alarmen

Desværre støder Forbrugerrådet Tænk fra tid til anden på røgalarmer, der ikke lever op til kravene.

– Som udgangspunkt anbefaler vi, at man køber hos danske eller europæiske forhandlere, som man har tillid til, siger Stine Müller, der har stået for Forbrugerrådet Tænks test.

– Hos udenlandske markedspladser, hvor man ofte tilbydes varer fra producenter udenfor EU, er risikoen for dårlige alarmer nemlig stor, forklarer hun.

Der er også krav om CE-mærke, men Stine Müller understreger, at det ikke i sig selv er nogen garanti for, at alarmen er godkendt af myndighederne.

Det er nemlig på eget ansvar, når producenterne sætter CE-mærket på deres produkter.

Når først røgalarmen er sat op, er det også vigtigt at vedligeholde den korrekt.

Dels skal den jævnligt støvsuges eller støves af, så hullerne i alarmen ikke stopper til, og af samme årsag skal man lade være med at male alarmen, da malingen risikerer at stoppe hullerne.

– Alarmen reagerer på de partikler, der er i luften, og derfor kan den blive forstyrret af støv, som også kan være en anledning til fejlalarmer.

På nogle modeller skal batteriet skiftes løbende, mens andre har et batteri, der holder hele alarmens levetid. Desuden anbefaler TrygFonden, at du mindst én gang om året afprøver testknappen, som får alarmen til at bippe, hvis alarmen virker.

Nyere alarmer har også angivet en udløbsdato på bagsiden, og efter den dato kan producenten ikke længere garantere, at alarmen virker.

Først publiceret: 4. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:15

Se, hvad vi ellers skriver om: