Sådan må du parkere på villaveje
Hvis du parkerer på offentlig vej eller privat fælles vej, skal du følge de gældende regler for offentlig parkering. Se her hvordan reglerne er i din kommune.
Det kan være lidt forvirrende at finde ud af hvordan og om man må parkere på offentlig vej eller privat fælles vej.
Men der er nogle regler, der gælder for offentlig parkering, som gælder, uanset om du parkerer i et villa- eller lejlighedskvarter, men de kan dog variere fra kommune til kommune. Du kan læse hvordan de regler er i din kommune i linket HER fra Vejdirektoratet.dk
Du må som udgangspunkt parkere din bil eller biler, hvor og hvordan du vil på egen grund. Men parkerer du på offentlig vej eller område, skal du følge reglerne for offentlig parkering, uanset om det er en kommunal vej, offentligt parkeringsområde eller privat fælles vej.
8% parkerer på villaveje
Ifølge en undersøgelse foretaget for Bolius parkerer 8 % af de danske villaejere deres bil på offentlig vej. Dertil kommer besøgende, håndværkere med mere. Og er der etageboliger i området, vil antallet af biler på vejen være højere.
Der kan derfor sagtens blive pladsmangel på villavejen og i boligområder, men det betyder ikke, at du må parkere som du vil. Herunder kan du læse reglerne for, hvordan du ikke må parkere – og hvad det kan betyde, hvis du gør alligevel.
En generel huskeregel er, at du ikke må være til fare eller ulempe for den øvrige trafik, dvs. alt fra fodgængere og cyklister til andre biler og udrykningskøretøjer. Dertil gælder almindelig pli overfor dine medtrafikanter.
Sådan må du ikke parkere bilen på villavej og i byområder
Færdselsloven er lang og ligeså er afsnittet om parkering.
Herunder er de parkeringsregler, der som oftest dækker et boligområde. Vær opmærksom på, at en parkering er lig med enhver hensætning af bilen.
- Parkér ikke foran udkørsel fra boliger, cykelstier, fortove mm. – Du må heller ikke parkere foran indkørsel til eget hus.
- Du må kun parkere i vejbanens køreretning og i højre vejbane – undtagen på ”mindre befærdede veje”, der er bestemt af din kommune, eller på ensrettede veje.
- Parkér hverken helt eller delvist på cykelsti, gangsti, midterrabat, helleanlæg og fortov. Heller ikke selvom det kan lette farbarheden for trafikanter på vejen.
- Udenfor byzoneområder må du godt parkere et køretøj med en totalvægt på under 3,5 ton med en del af køretøjet på fortovet, så længe det ikke er til fare eller ulempe for færdslen på fortovet.
- Parkér ikke indenfor 10 meter af nærmeste kryds eller tværgående vej.
- Parkér ikke indenfor 5 meter af udkørsel af cykelsti.
- Parkér ikke på eller indenfor 5 meter af et fodgængerfelt.
- Der må ikke parkeres ved afmærkning af et busstoppested eller 12 meter for hver side af skiltet. Parkering uden tilladelse på pladser, der er reserveret til fx handicappede, delebiler eller taxa, er ulovligt.
- Du skal sørge for, at din parkering ikke gør, at adgangen til andre køretøjer hindres.
Kilde: Samvirke.dk og Videncentret Bolius
Bolius - få gratis råd om din bolig
SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.
Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.
Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.
Først publiceret: 7. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:51