Har du en bag på din knallert? Nu skal du aflevere den

Arla indleder omfattende jagt på 300.000 forsvundne mælkekasser. Har du en og afleverer den tilbage, kan du støtte undervisningen af skolebørn.

De kan bruges til lidt af hvert. Som reoler i arkitekttegnede sommerhuse, som byggeklodser i børnehaven –  og så selvfølgelig som bagagerum bag på knallerten. Men de er beregnet til at transportere mælk, og de forsvinder i meget stort antal. Det er Arlas kendte grønne mælkekasser, der handler om, fortæller TV2 Lorry.

De grønne plastikkasser er nemlig blevet så populære, at den store mejerivirksomhed mister mange tusinde af dem hvert år. Nu har Arla indledt en kampagne for at få folk til at aflevere kasserne.

Hvert år er mejerigiganten nødt til at få produceret omkring 300.000 nye mælkekasser som erstatning for dem, der er slidt – og alle dem, der bare forsvinder.

Virksomheden oplyser, at produktionen indebærer udledning af 825 tons CO2 hvert år, og at Arlas ejere, landmændene, til sammen betaler otte millioner kroner for at få produceret nye.

Bør ikke bruges som legetøj

– Vi ved, at danskerne er glade for vores mælkekasser, da vi tit støder på dem rundt omkring i gadebilledet. Desværre er det bare rigtigt dyrt for miljøet, når kasserne ikke kommer med retur, efter vi har leveret mælk. Samtidigt bliver mælkekasserne ofte brugt på legepladsen i daginstitutioner og i skolegårde.

-Men de er desværre ikke sikre at lege med, da de er designet til at levere mælk og ikke sikkerhedsgodkendt som legetøj. Det er jeg sikker på, at mange danskere ikke ved, når de beholder en kasse til leg i ny og næ, siger Bo Svane, der er logistikdirektør i Arla.

Arla lover i forbindelse med jagten på forsvundne mælkekasser, at de for hver indleveret kasse donerer 5 kroner til Arla Fondens MADlejr, der underviser danske 6. og 7. klasses elever i sund mad og bæredygtighed. Og ligger du inde med en mælkekasse  – eller mange – så kan du lette din dårlige samvittighed og aflevere dem i dit lokale supermarked.

Kasserne kan hver rumme 15 liter mælk og er konstrueret, så de kan stables. De grønne og sorte kasser bruges, når der skal transporteres mælk fra mejerier til supermarked, cafeer, institutioner og så videre. Systemet er konstrueret, så chaufførerne tager de tomme mælkekasser med tilbage. Men der er bare aldrig så mange, som der burde være.

Nye sorte mælkekasser

Svindet er så stort, at Arla hvert år får produceret 300.000 nye mælkekasser. Oprindeligt var alle kasserne grønne, men virksomheden er nu begyndt at anvende mere miljørigtig genbrugsplast fra bilindustrien, og det kommer der sorte mælkekasser ud af. Desværre er de lige så populære som de grønne.

Arla oplyser til TV 2 Lorry, at der normalt er omkring to million mælkekasser i omløb. Virksomheden afviser dog at indføre et pantsystem på kasserne, da administrationen af det vil være voldsomt fordyrende.

Hver mælkekasse rummer 15 liter mælk. Og svindet er så stort, at Arla hvert år får produceret 300.000 nye kasser.

Kilde: TV2 Lorry

Først publiceret: 3. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:47

Se, hvad vi ellers skriver om: