Har du sikret dine minder? Guide til at gøre gamle film og billeder digitale

Få nogle hyggelige timer sammen med familien, mens I genser de gamle billeder og film, der har samlet støv på loftet i så mange år.

Grisefesten på Mallorca, bilferien i Harzen og sommerferien hos bedsteforældrene. Sammen med børnefødselsdagen, de runde fødselsdage og bryllupsdagene blev det hele filmet på smalfilm eller foreviget på dias i gamle dage.

Men i dag ligger filmspolerne og dias-kasserne på loftet og samler støv, og vi har ikke mere fremviserne til at vise de gode, gamle minder.

Men det er der råd for. Det hele – både film, billeder og lyd – kan nemlig lægges over digitalt på et lille USB-stik. Stikket sætter du i din computer, og vupti, kan du pludselig se alle dine gamle minder på TV’et.

Og herefter er din familie tvunget til at se alle de gamle film fra Mallorca, Harzen eller campingferien – ligesom du selv i de gode gamle dage altid skulle se værtens smalfilm, før vi kunne komme til kaffen og kagen!

Flemming Rasch digitaliserer både danskernes, men også museer og professionelles gamle film og billeder.

Gemt for altid

Faglige Seniorer har talt med Flemming Rasch hos den ikoniske Video C, der har ligget på Åboulevarden i en menneskealder, og fået hans gode råd til hvad man gør, når man vil sikre sine familiebilleder.

“Før fik folk lagt deres minder over på først VHS bånd, og senere blev det DVD’er. Men i dag bliver gamle film, billeder og lyd lagret digitalt, og så er de fuldstændig fremtidssikret. Kunden får sine film på et USB-stik, og så kan man gennem filmene på computeren, i skyen eller hvor man nu vil, fortæller Flemming Rasch, der også hjælper flere museer med at sikre gamle film og billeder.

De gamle revy-film, der kan ses på Revymuseet på Frederiksberg, er nogle som Flemming har bragt ind i den digitale tidsalder.

11 timers smalfilm, VHS og MiniDV – altsammen nu gemt på et lille USB-stik.

Pas på loftet

Mange opbevarer stadig deres gamle billeder og film på loftet, men man bør huske, at temperaturen kan svinge helt op til 60-70 grader på sådan et loft fra sommer til vinter, og det har film og papir ikke godt af i længden. Flemming Rasch oplever derfor også kunder, der kommer med film, som er rådnet og ikke kan reddes.

“Der er tre ting som folk altid siger til mig. Det er hvad koster det, hvor lang tid det tager, og så at jeg skal love, at passe på de gamle billeder, for de har en ganske særlig betydning for kunden”, siger Flemming med et smil.

Arver film og billeder

“Vi har både unge og ældre kunder. De unge kommer iblandt med en stor kasse med mange forskellige bånd og billeder, som de har arvet, og som de nu gerne vil opleve. Vores ældre kunder kommer ofte med film, de ikke har set i flere årtier, som de gerne vil gense og vise til børn og børnebørn.”.

“Men selvfølgelig kommer der også mange med en enkelt eller to film. Det kan være et gammelt VHS-bånd med en håndboldkamp, der har en særlig betydning, eller en bryllupsfilm, som skal sendes digitalt til familie og venner”, siger Flemming Rasch, der har en fortid som grafiker hos 3F, men som altid har været bidt af teknik og billeder.

Derfor arbejder der konstant 6-7 forskellige maskiner – VHS, BETA, smalfilm, MiniDV og mange andre – i kælderen hos Video C.

“Jeg holder hele tiden øje med at digitaliseringen kører korrekt, og jeg kan af et ærligt hjerte sige, at danskernes juleaftener ligner hinanden rigtig meget, og det samme gør vores børnefødselsdage, for jeg har efterhånden set mange tusinde af den slags optagelser, griner Flemming.

Først publiceret: 17. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret 20. december 2022 kl. 8:21