Jeg føler mig yngre, når jeg arbejder

Arbejdet som sikkerhedsvagt holder hjernen skarp, og både i egne og andres øjne opfattes jeg måske også som lidt yngre end min alder, fortæller 70-årige Peter Ibsen.

I 33 år havde han været fagligt aktiv for sine kolleger, siddet i Politiforbundets hovedbestyrelse og de sidste ni år formand for landets knap 12.000 betjente.

Men i maj 2013 var det slut. Peter Ibsen var 63 år og havde valgt ikke at genopstille på forbundets kongres.

”Valget var om formiddagen og allerede om eftermiddagen holdt telefonen op med at ringe. Det var lidt som at hoppe ned i en afgrund, hvor jeg i dagene efter kiggede på den tavse telefon og tænkte, nu er det ikke dig længere”, fortæller Peter og uddyber:

”Jeg tror, at det er sådan for mange, når arbejdslivet slutter. Pludselig forsvinder meget af ens netværk. Man tropper ikke bare op på sin gamle arbejdsplads, for de gamle kolleger har travlt med deres og er allerede videre. Man er alene og skal til at genopfinde sig selv”.

Jeg kan stadig bruges

Selv om Peter – der nu er 70 år – hurtigt kom i gang med både gymnastik, volley, gammelmandsfodbold og fandt nye mandefællesskaber i Odd Fellow-logen savnede han et arbejde.

Han søgte flere stillinger, og sendte i 2014 en mail til A.P. Møller Maersk Containerterminalen i Aarhus på en stilling som sikkerhedsvagt.

Han blev ansat allerede samme eftermiddag. 60 timer om måneden, der dog altid bliver til flere på grund af ferie og sygdom. Men det betyder ikke noget, for indtægten får ingen indflydelse på hans tjenestemandspension.

”Det vigtigste ved at have et arbejde er følelsen af, at man holder sig i gang og hjernen skarp. Man er stadig en aktiv del af samfundet og det, der foregår omkring en – og kigger man mig dybt i øjnene, så betyder arbejdet måske også, at jeg både føler mig og bliver opfattet som lidt yngre end min alder”, siger han med et glimt i øjet.

Vi er afhængige af hinanden

Arbejdet på terminalen – der er terrorsikret efter internationale regler – består i adgangskontrol af alle der kommer, lige fra håndværkere til topchefer med slips og mappe, kameraovervågning, hegnstjek, men også at være i beredskab ved brand, redning eller når der skal ydes førstehjælp.

”Det er en utrolig dejlig og spændende arbejdsplads. Vi er er meget afhængige af hinanden, og derfor betyder det rigtig meget, at vi som kolleger har det så godt sammen og kan finde ud af at samarbejde. Det er jo også det, der gør om man gider, eller hellere vil gå hjemme og pille lidt i haven”.

Seniorer kan noget særligt

I foråret troede Peter ellers det kunne være slut, da arbejdet blev udliciteret og vundet af vagtselskabet G4S. Flere røg, men ikke Peter.

Han fik tilbudt en ny kontrakt på samme vilkår. Her kan alderen have haft en positiv betydning, fordi seniorer kan give en arbejdsplads noget helt særligt.

”Mange i vores generation har en høj arbejdsmoral og er nok også blevet lidt mere runde og fleksible med alderen. Vi vil hellere samarbejde end skabe konflikter. Desuden har jeg en styrke i mit lange liv med mennesker, der har giver mig en indsigt i hvordan andre reagerer, og så er jeg god til at træffe de rigtige beslutninger”.

Vil ikke ende som en GTI-model

Derfor ærgrer det ham også som gammel fagforeningsmand, at det slet ikke hænger sammen, når politikerne taler om vigtigheden af et langt arbejdsliv og den virkelighed seniorer møder.

”Der er så mange, der gerne vil arbejde videre. Det bør man give bedre muligheder for. Virksomhederne skal skubbes i gang, så de i langt højere grad gør brug af seniorsamtaler, hvor der bliver lyttet til hvad seniorer har lyst til, så man prøver at få enderne til at mødes på arbejdspladsen”.

Men kan man blive for gammel?

”Det handler ikke om dåbsattesten, men hvordan man er. Kollegerne ved jo godt, at jeg hører til i den ældre ende, men jeg fornemmer ikke, at de går og ser mig som et gammelt fjols. Men jeg er ret bevidst om, at man har en sidste salgsdato. Man skal ikke ende som en byrde for andre som sådan en GTI-model – Gammel, Træt og Irriterende, siger han med et grin og uddyber:

”Men der er jeg slet ikke. Jeg føler mig stadig frisk både fysisk og mentalt og selv min hustru bakker mig op. Selv om hun ind imellem synes, at jeg skal passe på med ikke at arbejde for mange timer, så der også bliver tid til andet”.

3 gode råd fra Peter

  • Du skal ikke være bange for at søge bredt med krum hals; mange steder vil de godt have folk over 65 år, og det er en mulighed for at prøve noget helt nyt.
  • Da jeg søgt job, lagde jeg ”gift” ud i mit netværk – brug dem du kender, det kan noget.
  • Du skal ikke underspille dig selv i en jobansøgning, og er der noget du ikke kan, så slå på, at du hurtigt kan lære det.

Først publiceret: 9. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2021 kl. 18:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og