Gode råd til at stoppe med at køre bil

Hvornår skal du stoppe med at køre bil? Det er en svær beslutning. Få nogle gode råd her til at slippe rattet og aflevere kørekortet.

For de fleste bilister kommer der en dag, hvor de skal aflevere kørekortet og stoppe med at køre bil.

Nogle ved selv, hvornår det er og siger selv stop, mens andre skal have lidt støtte til at træffe beslutningen på det rigtige tidspunkt.

Hvem skal sige det til dig?

Det er bedst og mest respektfuldt at spørge dine pårørende, hvordan og hvornår de forestiller sig, at de vil stoppe med at køre bil. Den snak skal man helst have, inden du bliver bekymret over deres kørsel.

Det er meget forskelligt, hvordan vi hver især ønsker at træffe beslutningen om at droppe kørekortet.

For mange mænd er det en privatsag mellem dem og deres læge, mens mange kvinder forventer, at deres ægtefælle eller børn tager initiativ til snak om kørselsstop.

Hold øje med de små tegn

Hvis du er i tvivl, om du selv eller din ægtefælle stadig kører sikkert nok, er der flere små tegn, du kan holde øje med, når I kører sammen.

Det kan også være, at du ikke længere kan lide at køre bil, og at det faktisk stresser dig lidt.

Måske bliver du lettere distraheret og kan miste orienteringen, selv på kendte ruter.

Du oplever måske også, at der er flere, som dytter af dig eller din ægtefælle i trafikken.

Og det kan være, at nogle af dine venner undslår sig et lift med dig, eller at børnebørnene ikke længere må køre med dig som chauffør.

Sådan kan du tage emnet op

Det perfekte tidspunkt til at snakke om usikker kørsel og kørselsstop kommer aldrig.

Derfor kan man lige så godt forberede sig, så man er klar, når der pludselig er en anledning.

Det er en god ide, hvis den første snak bliver kort. Prøv at sige direkte, men samtidig respektfuldt og venligt, at du synes, at din ægtefælle eller forælder bør overveje at stoppe med at køre bil og spørg, hvad han eller hun selv tænker om det.

Det er godt at tage udgangspunkt i dine egne observationer af den pågældende bilists kørsel eller ændrede helbredstilstand. Giv udtryk for din bekymring om, at der kan ske noget med ham eller hende selv eller andre i trafikken.

Stop på toppen

“Jeg spurgte min mand, om han ikke hellere ville stoppe på toppen som en god og sikker bilist, nu hvor han havde kørt så godt gennem 50 år, og inden det begyndte at gå ned ad bakke med helbredet,” fortæller en kvinde om det tidspunkt, hun tog emnet op med sin mand.

Der er flere fordele ved i god tid at overveje, hvornår det er tid til at droppe kørekortet. Hvis man selv planlægger, hvornår det skal ske, behøver det ikke blive så drastisk en livsændring den dag, man ikke længere har en bil.

5 gode spørgsmål

Nogle af de spørgsmål, du kan stille er for eksempel:

  1. Hvordan vil du kunne besøge dine venner og familie?
  2. Kan du klare indkøb af dagligvarer via internettet?
  3. Kan du gå til det nærmeste busstoppested eller togstation?
  4. Hvem kan køre for dig i familien eller blandt venner og naboer?
  5. Har du rutine, balance og kræfter til at køre på en (el)cykel?

Tilbyd også at hjælpe med beregninger på, hvor meget bilen kan indbringe ved et salg, og hvad der så spares i månedlige udgifter. Det beløb kan man komme langt for i taxa og med offentlig transport.

Jette Ravn og Marlene Rishøj Cordes, Erfarne billister, kommer gerne ud i din seniorklub og fortæller om trafiksikkerhed og tryghed i trafikken for seniorer. De kan kontaktes på info@erfarnebilister.dk

Din mening: Hvornår skal man stoppe?

Hvornår mener du man skal stoppe med at køre bil? Og hvad er dine anbefalinger til andre? Del dine holdninger og råd på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

 

Først publiceret: 22. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og