4 gode råd til at komme tilbage i førersædet
Mange kvinder kører mindre bil, når de går på pension, og nogle stopper helt. Og det er en skam, for mange ældre kvinder har ellers mange gode år som bilist. Få gode råd til at holde fast i rattet.
Bilen er mandens domæne.
I de fleste ægteskaber og parforhold sætter manden sig bag rattet og henviser kvinden til passagersædet.
Det kan der være mange grunde til, men som oftest er det en indgroet vane, fordi bilen typisk opfattes som mandens domæne. Men det kan udvikle sig til et problem, især når vi bliver ældre.
De fleste af os kører mindre, når vi går på pension, primært fordi vi ikke længere skal køre på arbejde.
Med pensionsalderen sker der ofte det, at familien ikke længere har brug for to biler, og de skiller sig derfor af med den ene. Det er tit den, nogle kalder for ”konebilen”.
Nogle kvinder tør ikke køre
Når vi er ude at holde foredrag rundt i landet, hører vi ofte historier om kvinder, som har været tvunget til at køre bil igen, selvom de stort set var holdt op med det.
Årsagen har for eksempel været, at manden er blevet syg og har været indlagt på sygehuset, og så kunne hun kun komme derhen i bilen.
Det er ikke sjovt at skulle gen-lære sine kørefærdigheder, oveni stressen over at ægtefællen er blevet syg og indlagt.
Alene med ansvaret
De ekstra år, hvor manden sidder bag rattet, giver mændene en bedre mulighed for at vedligeholde deres kørefærdigheder, men det giver dem også et meget stort ansvar for parrets mobilitet.
Det er en rigtig dårlig idé, fordi – rent statistisk – dør mange mænd før deres ægtefælle, og så risikerer kvinden måske at stå med en bil, som hun ikke længere tør eller kan køre.
Derudover kan mange mænd have svært ved at bede om hjælp, hvis køreopgaven vokser dem over hovedet. Det kan være svært at mærke en aldersbetinget sygdom tage fat og vide, at man er den eneste i husstanden, der kan eller tør køre bilen.
Det er langt det bedste at være to til at dele bilkørslen.
Så kvinder, hop tilbage i førersædet, hvis I har sluppet rattet.
Sådan vedligeholder du din kørsel
1. Køb et par vedligeholdelsestimer hos din lokale kørelærer. Eller sæt det på ønskesedlen Det påvirker ikke dit kørekort
2. Find et genopfriskningskursus hos FDM
3. Aftal med din ægtefælle, at I skiftes til at køre, for eksmepel ved, at du kører bilen på lige datoer, og at din ægtefælle kører på ulige datoer.
4. Aftal med en veninde, at I et par gange om måneden træner at køre bil. Tal om de steder, hvor I føler jer utrygge. Husk at øve at køre alle former på veje – også på motorveje, i rundkørsler og parkering.
Hvad vil du gøre, hvis du vinder i Lotto?
Har du sluppet rattet?
Kender du det, at du som kvinde har kørekort – men ikke har siddet bag rattet i årevis? Fortæl om det – og hvad du gjorde for at komme tilbage i førersædet på Faglige Seniorers hjemmeside side – KLIK HER
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/3382293601818894
Først publiceret: 8. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:58