Pas på: Falske mail fra Udbetaling Danmark

Du skal passe ekstra meget på med e-mails fra Udbetaling Danmark. Svindlere forsøger at franarre dig personlige oplysninger med falske mails, lyder advarslen.

Svindlere udnytter i disse dage Udbetaling Danmarks navn i et såkaldt ”phishing”-angreb med falske e-mails til et stort antal danskere. Det har et omfang, som Udbetaling Danmark ikke tidligere har oplevet.

I mailen fra svindlerne opfordres modtageren til at oprette en ny konto hos Udbetaling Danmark, hvis de ikke vil miste et større beløb.

Sender ikke mail til borgere

Men e-mailen kommer ikke fra Udbetaling Danmark, det er såkaldte phishing-mails, hvor ukendte afsendere forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af borgerne, oplyser Udbetaling Danmark i en pressemeddelelse.

”Udbetaling Danmark skriver kun uopfordret til borgerne med Digital Post og eBoks, så hvis man har modtaget en uventet e-mail fra os ad andre kanaler, kan man være sikker på, at den er falsk”, forklarer Pia Dyhr, der er vicedirektør i Udbetaling Danmark.

Hun opfordrer alle, der har modtaget e-mails af denne type fra ”Udbetaling Danmark” til at slette den – det er samme besked, som er blevet givet til de mange, der har kontaktet Udbetaling Danmark om sagen de seneste dage.

Hvad er phising?

Ved phishing forsøger den it-kriminelle at “fiske” oplysninger ud af dig – i mange tilfælde uden at du nødvendigvis opdager det, fremgår det af hjemmesiden borger.dk

Phishing kan ske via en falsk e-mail, der ser ud til at komme fra banken, forsikringsselskabet, SKAT eller en anden kendt afsender. Du opfordres til at afgive personlige oplysninger enten ved at svare på e-mailen eller ved at taste oplysninger ind på en falsk hjemmeside.

Phishing kan også kombineres med ondsindede programmer (malware), der er skjult i vedhæftede filer, eller som lægges på din computer, når du besøger en inficeret hjemmeside. Programmerne installeres, uden du lægger mærke til det, og opsnapper personlige oplysninger og adgangskoder, som findes på computeren eller din mobile enhed (smartphone eller tablet).

Sådan undgår du phishing

Det bedste råd er at bruge sund fornuft og vurdere fra gang til gang, om du kan stole på afsenderen. Åbn kun vedhæftede filer, hvor du har tillid til afsenderen, og hvor du forventer at modtage noget fra afsenderen.

Husk, at de fleste banker og offentlige myndigheder typisk ikke udsender e-mail med link og vedhæftede filer uden forudgående aftale.

Først publiceret: 8. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:22