Anderledes plejehjem satser på det gode liv

Med skøn udsigt over Vejle Fjord ligger et anderledes plejecenter, der satser på det gode liv og selvbestemmelse. Det giver glade beboere og raske ansatte.

”Jeg er rigtig glad for at bo her, og jeg har en af de lejligheder med den bedste udsigt over fjorden. Og vi får vasket vores tøj og får god mad,” fortæller Anna.

Hun sidder udenfor plejehjemmet Betty Sørensen Parken i Vejle og nyder det gode vejr sammen med hunden Emil.

Idéen til OK-centret i Vejle skyldes Holger Bagger-Sørensen, der var direktør på tyggegummifabrikken Dandy.

Centret skulle være et sted, hvor mennesker kunne fortsætte det gode liv.

Inge Marie Eriksen, centerchef

Han forærede generøst byggegrunden med udsigt over fjorden til Vejle Kommune. Betingelsen var, at der skulle bygges et anderledes plejecenter med høj kvalitet. Han havde besøgt et kommunalt plejehjem og synes, det var lidt tarveligt. Det måtte kunne gøres anderledes og bedre.

Betty Sørensen Parken er opkaldt efter Holger Bagger-Sørensens farmor, Betty Sørensen.

”Fra første færd har det været tanken, at centret skulle være et sted, hvor mennesker kunne fortsætte det gode liv, de havde, før det blev nødvendigt at komme på plejehjem,” fortæller centerchef Inge Marie Eriksen, der er uddannet sygeplejerske.

Se hvordan du kan fortsætte i job

"Hvis du er nedslidt, bliver ramt af sygdom eller ulykke, kan et fleksjob være en god mulighed for at fortsætte på din arbejdsplads", fortæller socialrådgiver hos Faglige Seniorer, Carsten Riis og tilføjer:

"Din fagforening kan hjælpe dig med at søge fleksjob".

Hvem kan få fastholdelsesfleksjob?

Du kan søge om fastholdelsesfleksjob, når:

  • Du har under 6 år til din folkepensionsalder.
  • Din arbejdsevne er varigt nedsat i væsentligt omfang.
  • Du skal søge fleksjob på jobcentret i din kommune, som skal behandle din ansøgning hurtigt.
  • Vurderingen skal ske ud fra din lægejournal og din sociale- og arbejdsmæssige situation.
  • Hensigten er at fastholde nedslidte ansatte på arbejdsmarkedet gennem en hurtig sagsbehandling.

Økonomi på fastholdelsesfleksjob

Når du ansættes i et fleksjob, får du løn fra din arbejdsgiver for de arbejdstimer, du er på arbejdspladsen. Derudover får du fleksløntilskud.

"Med et fastholdelsesfleksjob bliver din økonomi  bedre end ved overgang til seniorpension, som ofte kan være alternativet," forklarer socialrådgiver Carsten Riis.

Læs mere om seniorpension her

Spørg socialrådgiveren om boligstøtte

I Faglige Seniorers brevkasse, kan du spørge socialrådgiver Carsten Riis om fleksjob, seniorpension, folkepension og tillæg og andre sociale spørgsmål.

Spørg socialrådgiveren

Holger Bagger-Sørensen kontaktede nonprofit-organisationen OK-Fonden, der blandt andet står bag det berømmede plejehjem Lotte på Frederiksberg.

Han blev begejstret for Lotte, og OK-Fonden blev begejstret for Bagger-Sørensens idé og generøse gave.

Ejerlejligheder med restaurant

Det hele startede for 12 år siden, og nu er der 36 plejeboliger i centerbygningen og 10 huse med fire lejligheder i hver.

Der er 20 ældreboliger og 20 seniorboliger, som er ejerlejligheder. Kriteriet for at bo her er, at man er over 50 år. Lejlighederne er på 45 kvadratmeter.

Der er også  en restaurant, som er offentlig og som plejehjemmet selv driver, men som en »butik i butikken« med mad til den af kommunen fastsatte pris.

Kan købe mere service oveni

Plejehjemmet tilbyder ”tilkøbsydelser”, hvor man »købe tryghed« med ”klip”. For eksempel at blive ledsaget til en fødselsdag ude i byen, få vasket gardiner eller lignende. Ting der er udover det normale.

Det er et plejehjem, der skal drives anderledes.

Inge Marie Eriksen, centerchef

Hver beboer får et ½ klip om ugen af kommunen, men så kan man samle sammen.

”Det er et plejehjem, der skal drives anderledes. Én af vores værdier er, at der skal være respekt for selvbestemmelsesretten. Flotte ord, men det er det vi har,” fortæller Inge Marie Eriksen.

Inge Marie Eriksen, centerchef: En af vores værdier er, at der skal være respekt for retten til at bestemme selv.

Aldersspændet er stort – fra 51 år og til 100 år – og godt halvdelen af beboerne er demente under en eller anden form.

Lavt sygefravær

Der er 40 ansatte, men alle er ikke på fuldtid. Sygefraværsprocenten er lav: 2,7 procent. Der er 23 frivillige der står for oplæsning, busture, blomsterbinding, gøre klar til gudstjeneste og andet. Men ingen blander sig i eller varetager egentlig pleje.

”Der er meget større metodefrihed, så vi kan gi’ anderledes tilbud end i det almindelige plejehjemssystem,” siger Inge Marie Eriksen.

Først publiceret: 2. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og