Svindlere manipulerer i højere grad borgere til at overføre penge
Svindlere bliver stadigt dygtigere til at manipulere borgere til at udlevere personlige oplysninger eller overføre penge. Nye tal fra politiet viser, at de i højere grad bruger direkte kontakt frem for at hacke sig ind i netbanker og andre systemer.

Politiets tal for 2024 afslører en markant stigning i kontaktbedrageri, hvor svindlere tager kontakt via telefon, sms eller sociale medier for at narre folk.
Fra 2023 til 2024 er denne form for svindel steget med hele 181 procent.
Til gengæld er der færre sager, hvor svindlere misbruger betalingskort eller adgang til digitale tjenester.
Det viser en analyse af politianmeldelser fra Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
Svindlerne udnytter danskernes tillid
“Vi ser en tendens til, at svindlerne i højere grad manipulerer deres ofre frem for at hacke sig ind i systemer. Det skyldes sandsynligvis, at sikkerheden er blevet skærpet på de digitale platforme, danskerne bruger,” forklarer Andreas Mollerup, centerchef i NCIK i NSK.
Politiet har i 2024 modtaget 7.728 anmeldelser om kontaktbedrageri mod privatpersoner.
Det er en stigning på 4.738 sager sammenlignet med året før.
’Bekendt i knibe’-svindel boomer
En stor del af svindlen sker gennem metoden ‘bekendt i knibe’, hvor en svindler udgiver sig for at være en ven eller et familiemedlem og beder om penge via sms eller sociale medier.
Denne type svindel er steget med mere end 600 procent.
“De kriminelle udnytter, at vi i Danmark har stor tillid til hinanden. Mange vil gerne hjælpe deres børn eller venner i en nødsituation, men vi bliver nødt til at være mere skeptiske. Et simpelt kontrolopkald til den pågældende person kan afsløre svindlen, før det er for sent,” understreger Andreas Mollerup.
Råd 1: Ring, før du overfører
Hvis familie eller venner spørger om økonomisk hjælp, skal du altid sikre dig, at det faktisk er dem – også selvom beskeden kommer fra deres rigtige profil på et socialt medie.
Det bedste er at kontakte personen telefonisk eller fysisk.
Svindlere forsøger ofte at presse dig til at handle hurtigt, men ved at insistere på direkte kontakt kan du dobbelttjekke den historie, de fortæller dig.
Hvis du får en besked, er det en god idé at ringe til personen på deres normale nummer for at bekræfte eller afkræfte historien.
Hvis de påstår, at deres mobil ikke virker eller er ødelagt, så bed dem låne en telefon og ringe dig op.
Vær generelt forsigtig med at stole på folk, der kontakter dig uopfordret og beder om penge – og overfør aldrig penge, før du har talt i telefon med personen eller mødt dem fysisk.
Råd 2: Stil et spørgsmål, der kan kontrollere, at du har fat i den rigtige person
Når afsenderen påstår at være en ven eller et familiemedlem, kan du også bruge din viden om personen til at tjekke deres troværdighed.
Et trick er at stille et kontrolspørgsmål, som kun den rigtige person kan svare på. Sørg for at spørge ind til en oplysning, der ikke er let tilgængelig online.
Det kan for eksempel være en fælles oplevelse, en særlig vane eller en barndomsven. Hvis personen svarer vagt eller forkert, er der formentlig en svindler på spil.
Først publiceret: 4. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret 4. marts 2025 kl. 8:05