Gigtforeningen glæder sig over at slidgigt-patienter er med i reform

Modsat regeringens udspil er der målrettet hjælp til behandling for patienter med slidgigt i sundhedsreform.

Det vækker glæde hos Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, at der med den nye sundhedsreform er hjælp på vej til de mange tusinde danskere, der lever med slidgigt.

Det fremgår af aftalen, at der skal laves indsatser for “bedre præhabilitering og tilbud til mennesker med slidgigt”.

Det dækker over, at patienter med slidgigt i knæ og hofte får tilbud, som skal gøre dem klar inden en omfattende behandling, for eksempel en operation. Det kan være med indsatser som træning, kostvejledning og rygestop.

– Det betyder, at vi forhåbentlig kan komme væk fra, at postnummer og pengepung afgør behandlingen. Det er et vigtigt skridt mod større retfærdighed, siger Mette Bryde Lind i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at der er stærk evidens for, at netop uddannelse og træning under supervision kan reducere for eksempel smerter, funktionstab og sygefravær hos patienter med slidgigt.

Gigtforeningen har estimeret, at omkring 400.000 danskere lever med slidgigt, heraf 270.000 med gigt i knæene.

Mette Bryde Lind var i september meget kritisk over for, at denne gruppe ikke var med i regeringens udspil til sundhedsreformen.

I Jyllands-Posten kaldte Mette Bryde Lind det for “hovedrystende dumt”, at slidgigt ikke var med i de første kronikerpakker, der udrulles fra 2027.

Slidgigt er fortsat ikke en del af kronikerpakkerne, men den forebyggende indsats er et skridt i den rigtige retning, mener Gigtforeningen.

Regeringen vil ifølge aftaleteksten gå i dialog med Danske Regioner næste år med henblik på at skabe tilbud til patienter med slidgigt i knæ og hofte. Disse tilbud skal så gå i gang fra 2027.

/ritzau/

Først publiceret: 18. november 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. november 2024 kl. 14:38