Dansk Folkeparti vil have regulært forbud mod sharia

Det er tid til et opgør med sharia ifølge DF, men lektor er kritisk overfor, om det kan lade sig gøre.

Det skal være ulovligt at bekende sig til sharialov frem for de konventionelle danske love, sådan som det sker, når man bliver muslimsk gift eller rådfører sig hos et religiøst råd i sager, hvor politiet normalt burde blive indblandet.

Det mener Dansk Folkeparti, som også foreslår, at imamer bag shariaægteskaber skal have frataget deres ret til at være imam i Danmark. Det skriver Berlingske.

– Vi foreslår som det eneste parti et generelt forbud mod sharia. Imamer skal ikke overtage myndighedernes rolle i for eksempel skilsmisse- og voldssager.

– Der er den verdslige lov, der skal gælde i Danmark, og det er dansk lov. Ikke sharia. Det er meget simpelt, siger formand Morten Messerschmidt (DF) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Han understreger, at det ikke er et problem generelt at være muslim. Det centrale er sondringen mellem det religiøse og det verdslige, som han kalder central i de vestlige samfund.

I dag er det ulovligt, hvis mæglere bliver brugt til at ændre vidners forklaringer i retten, eller hvis man truer et offer eller et vidne. Men Morten Messerschmidt mener også, at selve mæglingen i et shariaråd skal være ulovlig.

Shariaægteskaber skal ikke betragtes som gyldige ægteskaber, og det skal være ulovligt at bidrage til dem.

Sharia betegner “islamisk tankegangs guddommeligt åbenbarede anvisninger”. Det er både i teologisk og praktisk forstand.

Lektor Jesper Petersen fra Københavns Universitet er skeptisk. Blandt andet fordi ægteskabspraksisser i jødedommen og islam ligner hinanden.

Fordi der er religionsfrihed i Danmark, må man ikke lovgive specifikt om en religion, så derfor vil det ifølge lektoren ende med at favne bredere end islam.

– Helt lavpraktisk ville et forbud mod islamiske ægteskaber også medføre forbud mod eksempelvis jødiske ægteskaber. Det er der ingen vej udenom, siger Jesper Petersen til Berlingske.

/ritzau/

Først publiceret: 23. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 23. oktober 2024 kl. 14:48